Γιατί, κε πρόεδρε;

Το συζητήσατε, το ψηφίσατε, τώρα πρέπει να μας πείτε γιατί. Δεν πρέπει;

Γιατί οι προτάσεις για το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Ολύμπου κατάντησαν πολεοδομική εγκύκλιος;;;

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στις συνεδριάσεις του για την κατάρτιση προτάσεων για το Προεδρικό Διάταγμα ήταν και το θέμα του ΚΕΟΑΧ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων – Βρυσοπούλες, Όλυμπος). Αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών ήταν και σχετική παράγραφος στην τελική πρόταση του ΔΣ του Φορέα.
Μη φανταστείτε κάποια ενδελεχή συζήτηση μετά από παράθεση επιστημονικών στοιχείων, κάποιον προβληματισμό με τη συμμετοχή και του Στρατού, ανταλλαγή προτάσεων, διόρθωση, εξακρίβωση και όσα θα μπορούσε ή και πρέπει να περιέχει η συζήτηση ενός τέτοιου θέματος. Όχι. Απλώς, σε κάθε ευκαιρία ή και χωρίς ευκαιρία, κάποιες στιγμές εμφανιζόταν και το ΚΕΟΑΧ ανάμεσα σε πολλά άλλα θέματα και με αφορμές …ποικίλες. Γιατί πάει η τάδε ζώνη ως εκείνο το σημείο, ρωτούσε ρητορικά κάποιος και πρόθυμα κάποιος άλλος απαντούσε «μα για να συμπεριλάβει και το ΚΕΟΑΧ… για να μπορεί να συντηρηθεί… τώρα δεν μπορούν ούτε να το βάψουν». Και φτάσαμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης προτάσεων προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, και στο εξής κείμενο:

 

Εγκρίνει ομόφωνα (το ΔΣ του Φορέα) την προσθήκη παραγρ. Γβ14 στο Άρθρο 3 ως εξής: «Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών του ΚΕΟΑΧ καθώς και η συντήρηση, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος αναβατήρα (lift) ή η δημιουργία νέου αναβατήρα συνδεόμενου λειτουργικά με την υπάρχουσα υποδομή, μετά από περιβαλλοντική αδειοδότηση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, και τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιών και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου».

 

 

Το πρώτο που καταλαβαίνει κανείς από το κείμενο είναι ότι ως τώρα ΔΕΝ επιτρεπόταν η συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών του ΚΕΟΑΧ και έπρεπε ο Φορέας να εγκρίνει περιβαλλοντικά την όποια ενέργεια συντήρησης. Το δεύτερο, ότι ο Φορέας ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ την συντήρηση, βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος αναβατήρα (lift) ή την δημιουργία νέου αναβατήρα συνδεόμενου λειτουργικά με την υπάρχουσα υποδομή. Αφού προηγηθεί –φυσικά- περιβαλλοντική αδειοδότηση. Μα, αφού θα προηγηθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση… για ποιο λόγο ο Φορέας έπρεπε να εγκρίνει προκαταβολικά ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΑΝΑΒΑΤΗΡΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ;;;

 

 

 

Τα ερωτήματα είναι εντελώς ρητορικά, γιατί οι παροικούντες την Ελασσόνα και τη Λάρισα, αλλά και οι στρατιωτικοί της περιοχής, γνωρίζουν πολύ καλά την ενασχόληση πολλών τοπικών παραγόντων με το ΚΕΟΑΧ. Και πως κάθε φθινόπωρο το μέγα πρόβλημα της πρόσβασης στο ΚΕΟΑΧ αναγεννάτε απ τις στάχτες του και ξαναγίνεται μέγας πολιτικός στόχος και υπόσχεση. Και ποιες μεθοδεύσεις υπήρξαν στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, γιατί κάποιοι ορέγονται το μοναδικό lift στον Όλυμπο και την τοποθεσία. Και ότι έφτασε η διοίκηση του ΚΕΟΑΧ, ανταποκρινόμενη στο …παλλαϊκό αίτημα των παραγόντων αυτών για λειτουργία του ΚΕΟΑΧ τα σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τις σχόλες, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η πάνδημη ανάγκη για χειμερινά σπορ, να ανοίξει τις πύλες του ΚΕΟΑΧ όλες αυτές τις μέρες, να οργανώσει τα καθήκοντα του όχι πολυάριθμου προσωπικού του με βάση την εξυπηρέτηση του πλήθους των σκιέρ και τελικά να εμφανιστούν …ένας επισκέπτης το ένα σαββατοκύριακο και τρεις το επόμενο. Κι όταν το Κέντρο επανήλθε στην κανονική του λειτουργία … ν’ αρχίσουν πάλι τα δημοσιεύματα για προσβολή της προσωπικότητας, το απαράδεκτο στρατιωτικό καθεστώς και… εκφοβισμό των πολιτών από ένοπλους, λες και το ΚΕΟΑΧ δεν είναι στρατιωτική εγκατάσταση και ο στρατιώτης-σκοπός στρατοπέδου πρέπει να κρατά σε ετοιμότητα, όχι όπλο, αλλά smartphone για selfie με τον κάθε αναπάντεχο επισκέπτη.
Τις προθέσεις ντόπιων αιρετών και επιχειρηματιών απ’ όλο τον κόσμο –πια- τις γνωρίζουν επίσης οι παροικούντες τη Λάρισα και τα στρατόπεδα της. Έτοιμο για κατανάλωση «φιλέτο» το ΚΕΟΑΧ, «τις τους θέλουμε τους χιονοδρόμους (και τα έξοδα και τα προβλήματα ανάπτυξης που δημιουργούν) στην εποχή του ηλεκτρονικού πολέμου», πρωτοφανές και αποτελεσματικότατο lobbying για τα ελληνικά δεδομένα και … σε λίγο θα δούμε τα αποτελέσματα.
Την ημέρα που στα αρμόδια υπουργεία έφτανε η πρόταση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ένας από τους 21 υπό κατάργηση ανά την Ελλάδα), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός κος Καμμένος υποδεχόταν έναν αιρετό της Λάρισας και της Ελασσόνας, τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, κο Κατσιαντώνη, και … «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον Όλυμπο και συγκεκριμένα στο ζήτημα της πρόσβασης στο χιονοδρομικό κέντρο μέσω ΚΕΟΑΧ.» Θέματα πρόσβασης στο ΚΕΟΑΧ; Κι άλλα; Ας είναι… θα περιμένουμε να δούμε πως θα λυθούν.

 

 

Με αφορμή τις συζητήσεις στο Φορέα ΔΕΔΟ, η ΕτΟ υπέβαλλε (στις 29.10.2015, τέσσερεις μέρες πριν την απόφαση του Φορέα) σχετικό ερώτημα στην αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΣ (Ειδικών Δυνάμεων) για το ποια προβλήματα αντιμετωπίζει η λειτουργία και η συντήρηση του ΚΕΟΑΧ. Την ημέρα συνάντησης Καμμένου-Κατσιαντώνη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ απαντά στην ΕτΟ: «Σας ενημερώνουμε ότι δεν αντιμετωπίζεται κανένα πρόβλημα στη συντήρηση και λειτουργία του ΚΕΟΑΧ.». Ως γνωστόν… αυτοί είναι στρατιωτικοί και τα λένε «τσεκουράτα».
Πρόσφατα, σε πολύ γνωστή τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τρόπο και σύγχρονο και διάφανο και αποτελεσματικό, όχι μόνο για τα οικονομικά της χώρας, αλλά και σε απόλυτο συνδυασμό με την γενικότερη ανάδειξη των περιοχών που βρίσκονται τα ακίνητα αυτά. Η ΕτΟ απηύθυνε ερώτημα στον κο Καμμένο, γιατί η πρόθεση πολλών να συντηρήσουν, βελτιώσουν και να χαρίσουν… καλύτερη πρόσβαση στο ΚΕΟΑΧ είναι πολύ σημαντική και στις μέρες μας δεν μπορούμε να αρνούμαστε την ανάπτυξη. Ούτε –φυσικά- την πρόσβαση που αρμόζει στο ΚΕΟΑΧ(βλ. παράδοση σε ιδιώτη). Στο ερώτημα «Στην προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνεται ή υπάρχει διάθεση να συμπεριληφθεί και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων στον Όλυμπο;», απάντησαν:
α. Αντισμήναρχος (ΜΗ), κος Κωνσταντίνος Ζηκίδης, στέλεχος του Στρατιωτικού Γραφείου του ΥΕΘΑ και Επιτελής Τμήματος Μελετών:
«σας γράφω σε απάντηση του e-mail που είχατε αποστείλει την 15-12-15, σχετικά
με την ενδεχόμενη αξιοποίηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα
Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Όλυμπο. Τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων τα
οποία έχουν δοθεί προς αξιοποίηση αφορούν μη ενεργά Στρατόπεδα, τα οποία
δεν αναγκαιούν πλέον στον ανάλογο Κλάδο. Το ΚΕΟΑΧ είναι ενεργή Μονάδα
του ΣΞ, στην οποία γίνεται εκπαίδευση στελεχών Ειδικών Δυνάμεων. Ως εκ
τούτου, δεν τίθεται θέμα αξιοποίησης του ΚΕΟΑΧ.»
και β. η κα Γεωργία Καλαίμη, Σύμβουλος Υπουργού Εθνικής Άμυνας/Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας Ε.Δ.:
«Πράγματι η προσπάθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση της ακινήτου περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ σημαντική και υψίστης σημασίας για το Υπουργείο εν γένει. Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι όσον αφορά το Κέντρο
Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων στην περιοχή του Ολύμπου στο οποίο
αναφέρεστε, πρόκειται για επιχειρησιακό ακίνητο το οποίο χρησιμοποιούν οι
καταδρομείς. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει άμεση πρωτοβουλία αξιοποίησης του
συγκεκριμένου ακινήτου.».
Μετά απ’ όλα τα παραπάνω, αναρωτιέται κανείς γιατί η πρόταση του Φορέα για το ΚΕΟΑΧ. Ο Στρατός και το συντηρεί και δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη συντήρησή του και ταυτόχρονα ένας Φορέας που καμία σχέση δεν έχει με το Στρατό… δηλώνει ότι εγκρίνει εκ των προτέρων διάφορα πιθανά και μελλούμενα.
Και πρέπει να μας απαντήσετε γιατί, κε Ανδρεδάκη, πρόεδρε του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Γιατί;
Υπήρξε κάποια συνεννόηση με το Στρατό για αυτά που συμπεριλάβατε στις προτάσεις;

Γιατί στην περίπτωση του πεδίου βολής Λιτοχώρου δεν άλλαξε σε τίποτα το ευχολόγιο του Φορέα; Δεν είναι ακόμη πιο επιβεβλημένο να κλείσει…. τώρα που επελαύνει η ανάπτυξη; Τώρα που καταργούνται τα καταφύγια άγριας ζωής και μπορεί και το κυνήγι να επιτραπεί παντού στον Όλυμπο –εκτός απ το Μύτικα, λόγω συνωστισμού- θα αφήσετε μερικά άγρια (άγρια, αν είναι δυνατόν…) ζώα να βρίσκουν τελευταίο καταφύγιο στο πεδίο βολής; Δεν πρέπει να τα ξεκάνουμε κι αυτά για να μην έχει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα η ανάπτυξις;;; Δεν σας έπεισε το τελευταίο δίμηνο συνεχούς λειτουργίας του πεδίου βολής (3χλ απ’ το κτίριό σας) ότι κανείς λόγος δεν μπορεί πλέον να κρατά το πεδίο βολής εκεί που είναι;
Κι άλλα πολλά πρέπει να απαντήσετε, κε Ανδρεδάκη.

Και επειδή διαβάζετε την ΕτΟ και παραπονεθήκατε ήδη εγγράφως ότι παραπληροφορεί

και επειδή πρόκριτοι της Πιερίας είναι ήδη παραπληροφορημένοι (επειδή ακριβώς ΔΕΝ διάβαζαν την ΕτΟ),

σας καλώ ακόμη μια φορά, ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, να απλοποιήσετε, να εκλαϊκεύσετε τις προτάσεις του Φορέα προς την κυβέρνηση, να καταγράψετε σε ένα κείμενο με απλό τρόπο τι θα αλλάξει στον Όλυμπο με τις προτάσεις σας και για ποιο λόγο. Πχ δόμηση στα ουράνια. Πως τεκμηριώνεται επιστημονικά αυτή η ανάγκη και πως θα ικανοποιηθεί και που.
Μη χάνετε χρόνο.
Τώρα με τις γιορτές και τις αργίες, έχετε όλο το χρόνο να μας κάνετε το τελευταίο πρωτοχρονιάτικο δώρο, ολύμπιας σημασίας. Και να μη σας ξεχάσουμε ποτέ. Ακόμη και μετά την κατάργηση του Φορέα. Γρηγορείτε γιατί η υπογραφή του ΠΔ δεν αργεί, μπορεί να γίνει και αύριο.
Το βίντεο δεν είναι από τη Συρία. Είναι από το δρόμο Λιτοχώρου-Δίου, σε ώρα βολών και ευτυχώς ο ήχος δεν καταγράφεται τέλεια. Ευτυχώς…
Καλή Πρωτοχρονιά.-