24 “στο σκαμνί” για τα διόδια

από την πανελλαδική διαμαρτυρία της 5ης Απριλίου 2015

Από το εγγυημένο δικαίωμα στη διαμαρτυρία… “περάσαμε” -χριστουγεννιάτικα στις διαμαρτυρίες μικρής διάρκειας και την πιθανή αθώωση ΠΑΛΙ από δικαστήριο.

Από το εγγυημένο δικαίωμα στη διαμαρτυρία… “περάσαμε” -χριστουγεννιάτικα στις διαμαρτυρίες μικρής διάρκειας και την πιθανή αθώωση ΠΑΛΙ από δικαστήριο…
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά … είκοσι τέσσερις (24) θα ‘ναι αύριο, 8.1.2016, οι κατηγορούμενοι στο Β’ Μονομελές Πρωτοδικείο Κατερίνης, στην πρώτη δίκη της χρονιάς για διαμαρτυρία κατά των διοδίων, το 2015.

 

Παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις, το αδίκημα παραμένει στον Ποινικό μας Κώδικα και έτσι οι 24 συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων πολλοί αιρετοί και συνδικαλιστές, «θα καθίσουν στο σκαμνί» για παρακώλυση συγκοινωνιών με πρόθεση, στην ουσία γιατί συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στα διόδια Λεπτοκαρυάς στις 5.4.2015. Στη διαμαρτυρία αυτή συμμετείχαν και οι σημερινοί βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Καστόρης, Σκούφα και Τζαμακλής, και ο τότε βουλευτής, Ζήσης Ζάννας, οι οποίοι δεν παραπέμπονται. Η επιλογή των κατηγορουμένων έγινε μάλλον … δημοκρατικά και με στόχο την αποκέντρωση, αφού στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία μετείχαν πολλοί ακόμη επώνυμοι που δεν συμπεριλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων (πχ παραπέμπεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, αλλά δεν παραπέμπεται η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ευαγγελία Ξυπτερά).

 

 

Απευθυνόμενοι σε όσους συμμετείχαν τότε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θύμισαν τη δέσμευση του κόμματός τους «να μην παραπέμπονται σε δικαστήρια οι αγωνιστές κατά των διοδίων» και δεσμεύτηκαν αυτό να συμβεί άμεσα. Στις 24.12.2015, η κυβέρνηση, με τροπολογία που «κόλλησε» στα περί του Συμφώνου Συμβίωσης, διατήρησε το αξιόποινο και μάλιστα το επικέντρωσε σε διαμαρτυρίες που γίνονται σε σταθμούς διοδίων και εθνικές οδούς, με ποινή από ένα έως τρία χρόνια. Στην χριστουγεννιάτικη τροπολογία περιέχεται και δυνατότητα αθώωσης –στο δικαστήριο- όσων διαμαρτύρονται, αν η διαμαρτυρία έχει μικρή διάρκεια ή έχει κίνητρο την προάσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος!!!

28

 

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το άνοιγμα των διοδίων της Λεπτοκαρυάς στις 5.4.2015, ήταν μέρος πανελλαδικής κινητοποίησης σε όλα τα διόδια της χώρας.
Ήδη, ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου (έχει στις τάξεις του τέσσερις κατηγορουμένους) και η δημοτική “Λαϊκή Συσπείρωση”, ενώ σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα Δικαστήρια καλεί η «Λαϊκή Ενότητα» Πιερίας.

 

Ψήφισμα Δήμου Δίου – Ολύμπου

Σήμερα στις σήμερα στις 07-01-2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00 μ.μ., συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου – Ολύμπου, ύστερα από τη με αριθ. πρωτ. 193/07-01-2015 τηλεφωνική πρόσκληση τoυ Προέδρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία και σε σύνολο είκοσι επτά (27) μελών βρέθηκαν παρόντα είκοσι επτά (27).
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου – Ολύμπου με το παρόν ψήφισμα δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους διωκόμενους συναδέλφους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, καθώς και αρκετούς συμπολίτες μας που διώκονται αύριο Παρασκευή 8-1-2016 για την υπόθεση ειρηνικής διαμαρτυρίας στα διόδια Λεπτοκαρυάς – Σκοτίνας.
Οι συνάδελφοι και οι συμπολίτες μας διαδήλωσαν ειρηνικά και χωρίς να παρακωλύσουν την συγκοινωνία για να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματα του Δήμου μας και όλης της Πιερίας που έχει περιχαρακωθεί με διόδια.
Θεωρούμε αυτονόητη την απαλλαγή τους και καλούμε όλους αύριο να παρευρεθούν στο Δικαστικό Μέγαρο Κατερίνης για συμπαράσταση.

Κάλεσμα συγκέντρωσης αλληλεγγύης στα δικαστήρια Κατερίνης

Η Λαϊκή Ενότητα Πιερίας καλεί όλους και όλες αύριο (Παρασκευή, 8/1) το πρωί στα δικαστήρια σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές των διοδίων και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υφάρπαξε την ψήφο των πολιτών που αγωνίζονται ενάντια στα διόδια και απέναντι σε όλες τις εξαγγελίες της, σήμερα υπηρετεί τους μεγαλοεργολάβους των εθνικών οδών με την τοπική κοινωνία να στενάζει. Ζητάμε την άμεση παύση κάθε δίωξης των αγωνιστών των διοδίων, την άμεση κατάργηση των νόμων Ρέππα-Βορίδη, το τέλος της οικονομικής αφαίμαξης του λαού μας προς όφελος της ολιγαρχίας.

 

 

laisys

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ 
                                                                                          ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΠΑΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ                                                                                                            ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

 

Στις 8 του Γενάρη 2016 δικάζονται 24 κάτοικοι της Πιερίας που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε κινητοποίηση στις 5 του Απρίλη στα διόδια Λεπτοκαρυάς αντιδρώντας στα απαράδεκτα και δυσβάστακτα χαράτσια των διοδίων.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο διατηρεί τους σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα αλλά συνεχίζει να σέρνει στα δικαστήρια όλους όσοι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων.
Οι δεσμεύσεις των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την “άμεση κατάργηση του νόμου Βορίδη, την αποσυμφόρηση του νομού από τους σταθμούς διοδίων(όχι βέβαια κατάργηση τους…) καθώς και την επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου” αποδείχτηκαν κάλπικες και εντελώς αποπροσανατολιστικές.
Οι βαρύγδουπες δηλώσεις για την «κατάργηση των ποινικών διώξεων σε όσους διαδηλώνουν ενάντια στα διόδια» ήταν απλά επικοινωνιακά τρυκ αφού συνεχίζεται με μεγάλη ένταση η ποινικοποίηση των αγώνων ύστερα μάλιστα και από την ψήφιση των άρθρων 27 και 28 του νόμου 4356/2015 ( το μόνο που κατάφεραν είναι να βάλουν «χρονοδιακόπτη» στις κινητοποιήσεις) .
Εξάλλου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αντί να καταργήσει τα διόδια, κατασκευάζει νέα και προχωρά στη θέσπιση ηλεκτρονικών διοδίων (χρέωση ανάλογα με τη χρήση του δρόμου) στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό. Ξεχνά ότι το εθνικό οδικό δίκτυο και όλες τις υποδομές, τις έχει πληρώσει ακριβά με την άμεση και την έμμεση βαριά φορολογία, τα διόδια, τα ακριβά καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας και άλλα χαράτσια. Με άλλα λόγια, μόνοι κερδισμένοι είναι οι κατασκευαστικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους και εισπράττουν τεράστια κέρδη. Πράγμα το οποίο αποτελεί πρόκληση για το λαό, που δοκιμάζεται από την καπιταλιστική κρίση, την ανεργία και τη φτώχεια, τη φοροληστεία, το γκρέμισμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος .
Οι αγώνες όμως των εργαζομένων, απέναντι στην βάρβαρη πολιτική που μας εξαθλιώνει, ούτε ποινικοποιούνται, ούτε μπορούν να σταματήσουν με την επιστράτευση των αστυνομικών και δικαστικών μέτρων. Τέρμα πια οι αυταπάτες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και του εργατικού λαϊκού κινήματος για:
• να καταργηθούν όλα τα διόδια.
• να μην κατασκευαστούν παράπλευρα διόδια στον Πλαταμώνα.
• ελεύθερη χρήση των εθνικών δρόμων οι όποιοι πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό και όχι αντικείμενο εμπορευματοποίησης.
• κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών δικτύων σε επιχειρηματικούς ομίλους.
• έργα και υποδομές που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
• δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και με δωρεάν χρονικές ζώνες, συγκοινωνίες.
• να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών, εκπροσώπων λαϊκών φορέων, εργαζομένων, αγροτών, κατοίκων που αγωνίζονται δίκαια ενάντια στα χαράτσια των διοδίων.