Για την Συνταγματική Αναθεώρηση

μιλούν οι βουλευτές Πιερίας

πως κρίνουν τα ως τώρα αποτελέσματα και το μέλλον της διαδικασίας

 

 

 

Με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της διαδικασίας, η ΕτΟ απευθύνθηκε στους βουλευτές της Πιερίας, προκειμένου να καταγράψει την άποψή τους για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αλλά και των πιθανών μελλοντικών συγκλήσεων, στην παρούσα και την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Οι επισημάνσεις στα κείμενα των βουλευτών είναι της ΕτΟ, οι απαντήσεις δημοσιεύονται πάντα με την σειρά άφιξης και πρώτος απάντησε ο Στέργιος Καστόρης.

 


“Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για τις συνταγματικές αλλαγές… Τέτοια θεμελιώδη ζητήματα, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς όρους και με όρους αγοράς…”

Κύριο συμπέρασμα από την πρώτη ψηφοφορία στην Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ότι η σύγκρουση  μεταξύ των δυο κυρίαρχων αντιλήψεων- της προόδου και της συντήρησης, του κοινωνικού κράτους και του νεοφιλελευθερισμού- συνεχίζεται.  Και η έκβαση αυτής της σύγκρουσης δεν έχει ακόμη κριθεί. Θα κριθεί από την επόμενη Βουλή και τους συσχετισμούς που θα αναδείξει το εκλογικό σώμα.

Εμείς παλέψαμε από την πρώτη στιγμή, προεκλογικά και αμέσως μετά τις εκλογές στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, αλλά και με τον πλατύ διάλογο που ανοίξαμε στην κοινωνία και τους συλλογικούς της φορείς, να αναδείξουμε την επιτακτική ανάγκη αλλαγών στο Σύνταγμα.

Αλλαγών  τέτοιων που να αποκαθιστούν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος (με την κατάργηση του κατάπτυστου άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών), να ενισχύουν το Κοινοβούλιο, καθιστώντας το (με την καθιέρωση της απλής αναλογικής) πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής,  να κατοχυρώνουν το ουδετερόθρησκο του κράτους, να ενισχύουν τη Δημοκρατία και την εμπλοκή  (με την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος, αλλά και τη λεγόμενη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία) των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, να διασφαλίζουν και να ενισχύουν την προστασία των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των βασικών κοινωνικών αγαθών -καθαρό νερό και φθηνή και καθαρή ενέργεια, υγεία και παιδεία-  που υπό τις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, απειλούνται διαρκώς.

Τέτοια θεμελιώδη ζητήματα, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς όρους και με όρους αγοράς, όπως αυτοί που επιμένει να υιοθετεί η αντιπολίτευση.

Εμείς δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για τις συνταγματικές αλλαγές, εντός και εκτός Βουλής, με θέσεις αρχών, με ευθύνη για τις επόμενες γενιές, με το βλέμμα στο μέλλον, που δεν μπορεί να υπάρξει αν η πολιτική ζωή του τόπου δηλητηριάζεται από την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αν τα δικαιώματα, τα κοινωνικά αγαθά και η λαϊκή κυριαρχία παραδοθούν στις διαθέσεις του κέρδους.

Καστόρης Αστέριος
βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ