Υπόθεση όλων μας

κι όταν λέμε "όλων μας",

εννοούμε “ΟΛΩΝ ΜΑΣ” και οι αρμόδιοι πρώτοι και κατά σειρά ευθύνης και καθήκοντος

 

 

 

 

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5.6.2020), η δημαρχία Κατερίνης οργάνωσε μια διπλή ξενάγηση για δημοσιογράφους, αλλά και αιρετούς, στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της πόλης και σε κάποια πολύ πιο ενδιαφέροντα σημεία της επικράτειας του Δήμου. Σκοπός και στόχος διπλός της ξενάγησης: να ενημερωθούν οι φιλοξενούμενοι ότι ο βιολογικός δουλεύει κατά πως πρέπει και να αντικρίσουν από κοντά από που προέρχεται η ρύπανση που καταλήγει στις ακτές του Δήμου -χρόνια τώρα- και θέτει σε κίνδυνο την κύρια οικονομική δραστηριότητα του νομού. Το δεύτερο μέρος της ξενάγησης ολοκληρώθηκε με μια κλήση προς την Αστυνομία, προκειμένου να καταγράψει την καταγγελία της δημαρχίας για την πηγή της αντιτουριστικής και αντιπεριβαλλοντικής ρύπανσης. Πιθανώς την καταγγελία να προσυπέγραψαν και οι φιλοξενούμενοι της δημαρχίας δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Το συγκεκριμένο θέμα εμφανίζεται κάθε καλοκαίρι σε δήθεν ενημερωτικές σελίδες και blogs που αρκούνται σε δυο κουβέντες και μια-δύο φωτογραφίες. Στοιχεία όμως ικανά να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους, οι οποίοι δεν κινητοποιήθηκαν ποτέ ή κινητοποιήθηκαν … αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την πηγή ή τις πηγές της ρύπανσης που εντόπισαν με ευκολία η σημερινή δημαρχία, συνοδεία της αντιπολίτευσης και λοιπών φιλοξενουμένων.

Την Τρίτη, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Νταντάμης κατέθεσε στην Αστυνομία για το θέμα και δια του Fb δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει συνέχεια και “η υπόθεση της ρύπανσης του περιβάλλοντος θα φτάσει μέχρι τέλους”, επισημαίνοντας και ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Και είναι.

Το θέμα είχε απασχολήσει και την σύσκεψη στο Επιμελητήριό μας, στην αρχή της χρονιάς. Όχι μόνο της συγκεκριμένης πληγής, αλλά γενικότερα της υποβάθμιση και την καταστροφή του περιβάλλοντος, σε έναν νομό που επιμένει να αναμένει ανάπτυξη βασισμένη στην ομορφιά της Φύσης του και στον τουρισμό που της αναλογεί. Οι πρώτες δημόσιες αναφορές σε πρόβλημα που θέτει σε άμεσο και κοντινό κίνδυνο και τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής μας και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, έφεραν στο τραπέζι τις επιδόσεις των αρμοδίων για την προστασία του περιβάλλοντος, καθήκον που βαρύνει όλους μας. Η πλειοψηφία των παρισταμένων συμφώνησαν ότι οι αρμόδιοι για το περιβάλλον και οι υπηρεσίες τους είναι ανύπαρκτοι. Φυσικά και υπήρξε άρνηση της πραγματικότητας από τους αρμόδιους και υπεύθυνους που μετείχαν στη σύσκεψη.

Η αδικαιολόγητη και καταστροφική απουσία των εντεταλμένων και υπεύθυνων είναι από τις 5.6.2020 βεβαιωμένη με τον απλούστερο τρόπο: όταν Δήμος φτάνει να καλεί την Αστυνομία για να καταγράψει, πάει να πει ότι όλα γύρω μας έχουν καταρρεύσει, ότι οι αρμόδιοι δεν κάνουν την δουλειά τους. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η όποια άλλη δυσκολία είναι πρόφαση και ψέμα, όταν μια διοίκηση μετράει χρόνο πάνω από εξάμηνο. Ο φόρτος εργασίας κορυφαίων θεσμών δεν μπορεί να είναι άλλοθι. Καμιά κτηματική διαφορά ή του κόσμου όλα τα πταίσματα δεν μπορούν να υποβιβάσουν την προστασία του περιβάλλοντος σε πάρεργο και επιλεκτικό χόμπυ. Και οι ανύπαρκτοι αρμόδιοι, οι άφαντοι υπεύθυνοι πρέπει να αλλάξουν ρότα. Και να πράξουν όσα πρέπει -έστω και αργά- και στην Κατερίνη και στον Όλυμπο και παντού στο νομό. Κι η δημαρχία Κατερίνης που έκανε το πρώτο βήμα πρέπει πράγματι να πάει την υπόθεση στο τέλος της. Με κάθε τρόπο.

Χθες, πέντε μέρες μετά το πρώτο αυτό βήμα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε δελτίο Τύπου που, απ’ τη μία αφορά όλους τους Δήμους με θάλασσα και ακτές, απ’ την άλλη ενημερώνει για σχετικά προβλήματα ΜΟΝΟ της ΜΕ Θεσσαλονίκης, επιλέγοντας σε ποια νερά θα συνεχίσει να κολυμπά και σε ποια εντοπίζει κάποιο πρόβλημα… Κάποιος -από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας- πρέπει να της υπενθυμίσει ότι η θαλάσσια ρύπανση, περισσότερο από την ατμοσφαιρική και την χερσαία, δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς. Υπάρχει πάντα και η επιλογή -η Αντιπεριφέρεια- να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, όπως έκανε και στην φοβερή σύσκεψη στο Επιμελητήριο για την αναπτυξιακή προοπτική της Πιερίας και η Πιερία να αναπτυχθεί μόνο από τον εμπορευματικό σταθμό στο Αιγίνιο και διάφορα άλλα αναπτυξιακά…

 

 

 

 

Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
05-06-2020

Δήμος Κατερίνης: «ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΥΠΑΝΣΗ»….. στον Εισαγγελέα

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος μετάβαση μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων του τύπου στο Σταθμό Βιολογικού Καθαρισμού Κατερίνης

– Υποδειγματική η λειτουργία του Βιολογικού

– Ο λόγος στον Εισαγγελέα για  τη ρύπανση από μονάδες βιομηχανικές, κτηνοτροφικές κ.α.  στον Πέλεκα και στα χωριά μας

 

«Έχουμε πετύχει ο κεντρικός Σταθμός Βιολογικού Καθαρισμού στην Κατερίνη να λειτουργεί υποδειγματικά χωρίς οιοδήποτε πρόβλημα, καθώς παρακολουθείται καθημερινά και συστηματικά, διενεργούνται μετρήσεις και υπηρεσιακές αναφορές που αποτυπώνουν ότι οι τιμές είναι κάτω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, στη διάρκεια της ξενάγησης σήμερα το μεσημέρι, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος μελών του δημοτικού συμβουλίου και εκπροσώπων των τοπικών μέσων ενημέρωσης αρχικά στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Βιολογικού Καθαρισμού και στη συνέχεια μετάβασης ενδεικτικά, σε δύο σημεία στον Πέλεκα, όπου είναι ορατές οι απορροές μολυσμένων τοξικών υγρών από μονάδες βιομηχανικές, κτηνοτροφικές κ.α.

«Την ίδια στιγμή όμως» τόνισε ο Δήμαρχος «που αγωνιζόμαστε για ένα καθαρό περιβάλλον, όπως μας αξίζει στο Δήμο Κατερίνης και στους συνδημότες μας δεν είναι δυνατόν να υφίστανται μονάδες βιομηχανικές, κτηνοτροφικές κ.α. στον Πέλεκα, στα χωριά μας, που να ρυπαίνουν το περιβάλλον ή να υπάρχει θέμα ρύπανσης στο ΧΥΤΑ. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί φάκελος στον Εισαγγελέα και σήμερα ειδοποιείται η αστυνομία. Η ρύπανση πρέπει επιτέλους να σταματήσει και θα σταματήσει».

ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Όπως υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης & Τουρισμού Γιώργος Νταντάμης: «Με αφετηρία το  Βιολογικό Σταθμό Κατερίνης, διαπιστώσαμε όλοι τι σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος. Άρτια και υποδειγματική λειτουργία. Χαίρομαι που σε αυτή την εκστρατεία  ουσιαστικά για το περιβάλλον, ο Δήμος, όλο το δημοτικό συμβούλιο, τα μέσα ενημέρωσης είναι μαζί μπροστά, προς όφελος της ενημέρωσης των συνδημοτών μας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η ρύπανση ενδεικτικά στον Πέλεκα, από συγκεκριμένα πρόσωπα, επιχειρήσεις και άτομα, με τις  απορροές μολυσμένων τοξικών υγρών, που έρχονται από μονάδες βιομηχανικές, κτηνοτροφικές κ.α. θα λάβει τέλος. Το περιβάλλον οφείλουμε να το προστατεύσουμε γιατί το κληρονομήσαμε και πρέπει να το αφήσουμε στις επόμενες γενιές όσο γίνεται καλύτερο».

Παράλληλα, την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού (μεταξύ άλλων: κτίριο εισόδου και επεξεργασίας, πρωτοβάθμιας καθίζησης, Α/Σ/ ενδιάμεσης ανύψωσης, βιοαντιδραστήρες ενεργούς ιλύος, δευτεροβάθμιας καθίζησης, απολύμανσης χλωρίωσης, σταθμός βοθρολυμμάτων κ.α.)παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αστέριος Μπουσνάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της επιχείρησης.

«Ο Βιολογικός Καθαρισμός και η ορθή του λειτουργία είναι πρώτη προτεραιότητα της νέας διοίκησης του Δήμου Κατερίνης και της ΔΕΥΑΚ. Όπως διαπιστώνετε η διύλιση γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, ενώ το νερό βγαίνει καθαρό, προκειμένου να μη μολύνεται η θάλασσά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Μπουσνάκης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Ήδη διενεργείται μελέτη επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού Κατερίνης και Κορινού αντίστοιχα».  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Βιολογικού Καθαρισμού συμμετείχαν: ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεοφάνης Τερζόπουλος και όπως προαναφέρθηκε αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης κ.ο.κ.

 

 

 

 

10/06/2020

Ανακοίνωση  της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τις ενέργειες και τη λήψη μέτρων πρόληψης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από κάθε είδους απορρίμματα

 

          Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:

          “Ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου επιβάλλεται η εντατικοποίηση των ενεργειών Αρχών, φορέων και πολιτών και η συνεργασία μεταξύ τους με σκοπό τη λήψη μέτρων πρόληψης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από κάθε είδους απορρίμματα.

          Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις στις ακτές κολύμβησης προκειμένου να προστατεύεται η δημόσια υγεία από τον κίνδυνο διασποράς του νέου κορωνοϊού.

          Επιπλέον, επειδή κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου τα φαινόμενα ρύπανσης της θάλασσας με απορρίμματα παρουσιάζονται οξυμμένα και χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, κρίνουμε  σκόπιμο να επισημάνουμε τα  παρακάτω ενδεικτικά μέτρα, η λήψη των οποίων θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας με απορρίμματα.

Α. Ενέργειες τοπικών Αρχών (Δήμοι- Δημοτικά Διαμερίσματα):

  1. Τοποθέτηση κατά μήκος των ακτών σε επίκαιρα και εμφανή σημεία ευανάγνωστων αποτρεπτικών πινακίδων όσον αφορά στην απόρριψη απορριμμάτων στις παραλίες.
  2. Τοποθέτηση δοχείων απορριμμάτων ικανού αριθμού και χωρητικότητας κατά μήκος των παραλιακών ακτών.
  3. Τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους κατά μήκος των ακτών πριν αυτοί υπερπληρωθούν, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα απορρίμματα παρασύρονται με την επίδραση των ανέμων στην θάλασσα.
  4. Καθαρισμός των ρεμάτων και χειμάρρων που οδηγούν στη θάλασσα από πάσης φύσεως απορρίμματα (επιπλέοντα φυσικά υλικά και ξύλα, άχρηστα υλικά, πλαστικά σκουπίδια κ.λπ).
  5. Τακτικός έλεγχος και συντήρηση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων υγιεινής (αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντους κ.λπ.) στις πολυσύχναστες πλαζ.
  6. Ενθάρρυνση πρωτοβουλιών πολιτών για τη συγκρότηση ομάδων καθαρισμού ακτών και θαλάσσιων χώρων από απορρίμματα.
  7. Συνεχής έλεγχος για παράνομη διάθεση λυμάτων ή αποβλήτων ιδιωτών σε θάλασσα και ακτές.

Σε ό,τι αφορά στην καταλληλότητα του θαλασσινού νερού των ακτών κολύμβησης της Μ.Ε.  Θεσσαλονίκης, γίνεται γνωστό ότι με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε με βάση αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων θαλασσινών υδάτων, κατά την κολυμβητική περίοδο 2020 η κολύμβηση επιτρέπεται:

α) Από την παραλία Περαίας ως την ακτή ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας

β) Στην παραλία Αγγελοχωρίου

γ) Στην κοινοτική ακτή (πλαζ) Μηχανιώνας

δ) Από την κοινοτική πλαζ Επανομής και μέχρι τα όρια της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης

ε) Από την ακτή “Μηλιές” Σταυρού έως την κοινοτική ακτή Σταυρού , ρέμα “Δυτικό κανάλι” (αριστερά του λιμένα ) και σε όλο το μήκος των ακτών ανατολικά (περιοχές  Σταυρού, Βρασνών, Ασπροβάλτας) μέχρι τα όρια της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.

Β. Συνιστάται να αποφεύγεται η κολύμβηση σε περιοχές όπου υπάρχουν εκβολές χειμάρρων ή αγωγών ομβρίων, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις. Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στις ακτές κολύμβησης καθώς και η κολύμβηση σε λιμάνια και μόνιμα αγκυροβόλια.

Οι Δήμοι των περιοχών κολύμβησης υποχρεούνται:

α) Να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καθαριότητα των ακτών και την τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων.

β) Να ορίσουν υπεύθυνο για την τήρηση της καθαριότητας των ακτών και την επισήμανση των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

γ) Να φροντίσουν για τον εξοπλισμό των ακτών με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις υγιεινής (αποχωρητήρια – αποδυτήρια – ντους- παροχή πόσιμου νερού – δοχεία συλλογής απορριμμάτων κ.λπ.)

δ) Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης στις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων ώστε οι πινακίδες να μην αφαιρούνται ή καταστρέφονται.

Όπως κάθε χρόνο η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου του 2020, πραγματοποιεί δειγματοληψίες από τις ακτές κολύμβησης της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης “ .