Ούτε λάθος, ούτε εκ παραδρομής

δεν παίζουμε με λέξεις που αφορούν ανθρώπους

το ΕΣΤΙΑ είναι για αιτητές ασύλου/πρόσφυγες και όχι μετανάστες

 

 

 

 

 

 

Γνωρίζετε πολύ καλά τα ελληνικά.
Και -δόξα τω θεώ- εκφέρετε δημόσιο λόγο πολλά χρόνια τώρα.

Υπήρξατε δήμαρχος για πολλές θητείες και σήμερα είστε βουλευτής.
Και δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, σφόδρα αντιπολιτευόμενος τον σημερινό δήμαρχο και διάδοχό σας στο Δήμο, ενώ είστε διάδοχός του στο βουλευτικό έδρανο. Κυβερνητικός βουλευτής σήμερα, βουλευτής της ΝΔ, όπως και ο Κ. Κουκοδήμος στο παρελθόν. Στελέχη σημαντικά δηλαδή του ίδιου κόμματος. Και ως δήμαρχος και ως βουλευτής χειριστήκατε και χειρίζεστε σημαντικά θέματα. Μέχρι του σημείου να εισηγείσθε στο ανώτερο σώμα διοίκησής μας και να εκπληρώνετε πολλά σημαντικά καθήκοντα.

Την πρώτη φορά που εντόπισα το πολύ παράξενο λάθος σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας, το απέδωσα σε λάθος εκ παραδρομής που διέφυγε και έφτασε στη δημοσιότητα από κάποια στιγμιαία έλλειψη εποπτείας και ελέγχου.

Εντοπίζοντάς το για δεύτερη φορά, σε άλλο κείμενο, στελέχους της δημοτικής σας παράταξης, είμαι υποχρεωμένος να πιστέψω ότι, ούτε λάθος είναι, ούτε στιγμιαίο, ούτε ασυνείδητο. Με δεδομένο το πόσο στελέχη της συντηρητικής παράταξης στην Κατερίνη και όλη την Πιερία και εσείς προσωπικά, “χαϊδεύουν” τα αυτιά των ακραίων χουντοφασιστοχρυσαυγιτών -χρόνια τώρα-, είμαι αναγκασμένος να δεχτώ ότι το λάθος ήταν συνειδητή και ηθελημένη επιλογή και καθόλου αθώο.

Η όποια πιθανότητα να επιλέχτηκε κατά λάθος το “μετανάστες”, αντί του σωστού “αιτητές ασύλου/πρόσφυγες”, μηδενίζεται και από τη φράση “πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο, μεταναστών δηλαδή…” της πρώτης ανακοίνωσης. Δεν είναι καθόλου έτσι. Οι πρόσφυγες δεν είναι απλώς μετανάστες. Είναι πρόσφυγες. Κανείς μετανάστης και μόνο μετανάστης δεν είναι πρόσφυγας, όπως αυτό ορίζεται από/και με παγκόσμιες συνθήκες και η διαφορά μεταξύ των δύο είναι όπως πχ η διαφορά μεταξύ του πολιτικάντη και του βουλευτή. Μπορεί ο βουλευτής να είναι και πολιτικάντης, αλλά ο πολιτικάντης δεν είναι αυτόματα και βουλευτής.

Επειδή στην πρόσφατη θητεία σας την δημαρχιακή και την παρούσα βουλευτική, ασχοληθήκατε και ασχολείστε με θέματα προσφύγων, δομών φιλοξενίας, συγκεκριμένα προγράμματα και πολλά άλλα σχετικά, δείτε ποια η διαφορά μεταξύ πρόσφυγα και αιτητή ασύλου και του μετανάστη, όπως αυτά ορίζονται από τον πλέον αρμόδιο ΟΗΕ και όπως συνυπογράφουν ΕΕ και ελληνικό κράτος/κυβέρνηση.

‘Πρόσφυγας’ ή ‘μετανάστης’ – Ποιος όρος είναι ο σωστός;

 

Τέλος, οι πρόσφυγες δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι μόνο συνάνθρωποί μας που έφυγαν από τον τόπο τους για να επιζήσουν κάπου αλλού, με παράνομες διαδικασίες και διαδρομές, αλλά πάντα υπήρξαν και θα υπάρχουν πρόσφυγες που μετακινήθηκαν με πλήρη νομιμότητα και επισήμως. Όπως οι πρόσφυγες του εμφυλίου στην Γιουγκοσλαβία που υποδεχτήκαμε με τιμές, φιλοξενήσαμε με αγάπη και υιοθετήσαμε με αφοσίωση σπάνια. Δεν τους είπε κανείς Έλληνας, μετανάστες…

Κατέχετε πλήρως την ελληνική και σίγουρα κατανοείτε πόσο διαφέρει η συνειδητή χρήση του “μετανάστης”, αντί του “πρόσφυγα”. Προσωπικά δεν το γνώριζα πλήρως και ενδελεχώς. Και απευθύνθηκα στην αρμόδια γενική γραμματεία του αρμόδιου Υπουργείου για να μάθω. Από τα πολλά που -με την αρμόζουσα ευγένεια και ευαισθησία- μου υπέδειξαν για την ενημέρωσή μου, παραθέτω λίγα, αλλά ικανά. Είμαι σίγουρος ότι σε καμία περίπτωση δεν επιλέξατε την ίδια λέξη σε έγγραφα που καταλήγουν στην Βουλή και ελπίζω σύντομα, εκεί, στην Βουλή μας, να μεταφέρετε τα προβλήματα που εδώ στην Πιερία εντοπίζετε στο ΕΣΤΙΑ ΙΙ και τους πρόσφυγες/αιτητές ασύλου δικαιούχους του. Που ΔΕΝ είναι μετανάστες, αφού μετανάστες δεν μπορούν να έχουν την όποια σχέση με το ΕΣΤΙΑ, στην όποια του έκδοση.

Και συμβουλέψτε και τα στελέχη σας να χρησιμοποιούν τις σωστές λέξεις, αντί απλώς να επιδεικνύουν τα “γλυκά μάτια” προς τους χουντοφασιστοχρυσαυγίτες που αφθονούν στην Πιερία του Ξένιου Δία.-