Ό,τι δεν κάνατε

περιγράφει τις ικανότητές σας

αν κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε, θα αποδείξει τις προθέσεις σας – άρθρο γνώμης, μόνο στην Ε τ Ο

 

 

 

 

Τι άραγε θα γίνει με το νεράκι μας;;;

η αποτελεσματική διαχείριση ζωτικών αγαθών θα είναι πάντα το μέτρο των ικανοτήτων κάθε δημοτικού άρχοντα και κάθε διοίκησης

γράφει ο Επίμονος Πολίτης

 

Όλα, από τις συσκέψεις πανικού στο 12.01 και όχι στο 11.55, μέχρι τα πυροτεχνήματα που αφορούν την κατασκευή γεωτρήσεων χωρίς μελέτη και σχεδιασμό εν μέσω θέρους, καταμαρτυρούν την έλλειψη σχεδιασμού της διοίκησης και του δημάρχου κ. Γερολιόλιου, που αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Η απεγνωσμένη παρέμβαση της αντιπολιτευόμενης δημοτικής συμβούλου του Δ. Δίου-Ολύμπου Μαρίας Τσιμήτρη, χθες, δια του Τύπου, σχετικά με τα ζωτικά προβλήματα άρδευσης και τα αρδευτικά αποθέματα των Δ.Ε. Βροντούς, Άγιου Σπυρίδωνα, Δίου καταμαρτυρούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις πραγματικές δυνατότητες της διοίκησης Γερολιόλιου, του αναπληρωτή του και αρμόδιου Αθ. Καλαϊτζή.

Η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού διαχείρισης υδάτινων πόρων, μετά δύο έτη διακυβέρνησης,  αποκαλύπτει την κραυγαλέα ανεπάρκειά τους στο να μετρήσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες σε άρδευση και ύδρευση, τους μήνες αιχμής Ιούλιο – Αύγουστο, σε ολόκληρο τον Δήμο και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, οι οποίες κατά την γνώμη μου δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους τα εξής:

  1. Καθαρισμό και συντήρηση δεξαμενών συλλογής, που θα πρέπει να πραγματοποιείται ετήσια και στην αρχή του έτους. Δημιουργία εξειδικευμένων συνεργείων τα οποία θα επιλαμβάνονται την επιδιόρθωση των διαρροών νερού, είτε στα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης των κοινοτήτων -με την συνδρομή των κοινοτήτων-, είτε στα δίκτυα των κατά τόπους ΤΟΕΒ. Οι απώλειες σε νερό είναι περίπου 30%.
  2. Αξιοποίηση όλων των σχετιζόμενων με το συγκεκριμένο θέμα, ήδη υπαρκτών, μελετών.

 Τα υδρολογικά στοιχεία της περιοχής υπάρχουν στη Στρατηγική Μελέτη   Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λιτοχώρου 2019 (σελ. 230, 231 ) τα οποία θα έπρεπε να τα μελετήσετε και να τα αξιοποιήσετε εδώ και πολύ καιρό. Παραθέτω ένα απόσπασμα της παραπάνω μελέτης:

«Αριθμός εγγράφου : Oiko/07/2019-AA010 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Αναθεώρηση 3 Τίτλος Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Λιτοχώρου Σελίδα Σελίδα 230 από 337

ΣΤ.7.2 ΥΔΡΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΠΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η υδρευτική κατάσταση αφορά τα Τ.Δ Λιτοχώρου, Γρίτσας, Πλάκας και Καλύβια Bαρικού από την Δ/ση υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο τον υπολογισμό της ποσότητας και της επάρκειας του πόσιμου νερού, ώστε να επιτευχθεί η ορθολογική διαχείριση του.

Η Δ.Ε Λιτοχώρου έχει ισοδύναμο πληθυσμό 10.000 μόνιμων κατοίκων κατά την διάρκεια του έτους πλην της θερινής περιόδου, οι ανάγκες σε νερό είναι 675.000κ.μ με ημερήσια παροχή 2.500m3/day. Κατά την θερινή περίοδο, υπάρχουν επιπλέον 12.000 κάτοικοι, με τις ανάγκες όλων των κατοίκων (εποχιακών και μόνιμων) σε νερό να ανέρχονται σε 495.000m3 και να απαιτούνται 5.500m3/day ημερήσια παροχής.

Η συνολική χρήση του νερού είναι 1.170.000m3 κατά έτος.

Στην Δ.Ε Λιτοχώρου υπάρχουν δύο πηγές με πόσιμο νερό. Η πηγή στη θέση Γιαμούρι και Σίμπιλι με παροχή 25 m3/h και του Ενιπέα με 330m3/h. Τμήμα του νερού των πηγών του Ενιπέα χρησιμοποιείται για την ύδρευση ενώ το υπόλοιπο για άρδευση στον ΤΟΕΒ Ενιπέως-Λιτοχώρου. Στο δίκτυο ύδρευσης υπάρχουν 2 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 340m3, στη θέση Μύλοι με χωρητικότητα 40m3 και στη θέση Οξυά με χωρητικότητα 300m3 .

Ο οικισμός της Γρίτσας έχει ισοδύναμο πληθυσμό 130 άτομα (μόνιμοι κάτοικοι) με τις ανάγκες να ανέρχονται σε 8.800m3 κατά την διάρκεια του έτους, πλην της θερινής περιόδου, όπου υπάρχουν επιπλέον 3.500 εποχιακοί κάτοικοι με συνολικές ανάγκες (μόνιμοι και εποχικοί) σε νερό στα 80.000m3. Κατά την περίοδο αιχμής απαιτείται παροχή 900m3/day. Η συνολική ετήσια χρήση νερού, υπολογίζεται σε 90.000m3. Σήμερα, ο οικισμός της Γρίτσας έχει ποιοτική και ποσοτική επάρκεια νερού. Οι ανάγκες καλύπτονται από μια γεώτρηση στη θέση Ξηροκάμπι με παροχή 130m3/h και μια δεξαμενή εκμεταλλεύσιμης χωρητικότητας 539m3 στην ίδια θέση.

Στον οικισμό της Πλάκας, οι ανάγκες σε νερό με βάση τον ισοδύναμο πληθυσμό είναι 180 μόνιμοι κάτοικοι με τις ανάγκες να ανέρχονται σε 12.000m3 κατά την διάρκεια του έτους, πλην της θερινής περιόδου, και παροχή 45m3/day. Κατά την θερινή περίοδο με 5.000 επιπλέον εποχιακούς κατοίκους οι συνολικές ανάγκες μόνιμων και εποχιακών ανέρχονται σε 110.000m3 με παροχή 1200m3/day. Η συνολική ετήσια χρήση νερού είναι 122.000m3.

Οι ανάγκες σε νερό καλύπτονται από πληθώρα ιδιωτικών γεωτρήσεων που επιβαρύνουν ανεξέλεγκτα τον υδροφόρο ορίζοντα.

Στον οικισμό Καλύβια Βαρικού, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 50 με ανάγκες σε νερό 3.380m3 και ημερήσια παροχή 13m3. Κατά την θερινή περίοδο υπάρχουν επιπλέον 1.300 εποχιακοί διαμένοντες με τις ανάγκες σε νερό να είναι στα 30.000m3 και ημερήσια παροχή 340m3. Οι ανάγκες του οικισμού για νερό καλύπτονταν από πληθώρα ιδιωτικών γεωτρήσεων με την αντίστοιχη επιβάρυνση στον υδροφόρο ορίζοντα.»

3. Ενημέρωση των Δημοτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων–θεσμών.
Έχετε χρέος να ανοίξετε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, με όποιο τρόπο επιθυμείτε (έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, Λαϊκή Συνέλευση) και  γιατί τέτοιου είδους διοίκηση υποσχεθήκατε προεκλογικά. Να ενημερώσετε τους δημότες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Θα δείτε πως η βοήθεια θα ΄ρθει από εκεί που δεν το περιμένετε, καθώς τα προβλήματα για να λυθούν χρειάζονται λύσεις και όχι πολιτικούς λεονταρισμούς. Ούτε η εμμονή στις μικροκομματικές χάρες και τα ρουσφέτια έδωσαν ποτέ λύση στα προβλήματα των πολλών, αλλά απλώς καταπιέζουν τα δικαιώματα των πολλών για την εξυπηρέτηση λίγων.

 

 

σημ. Ε τ Ο: τα στοιχεία του αρθρογράφου είναι στη διάθεση της εφημερίδας