Ούτε ράμπα, ούτε ασανσέρ…

γιατί υπάρχουν άλλα, 12χμ μακριά!!!

η απάντηση σοκάρει περισσότερο κι απ’ την απουσία υποδομής για ΑμΕΑ στο σιδηροδρομικό σταθμό του … παγκόσμια γνωστού τουριστικού brand name

 

 

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Λιτοχώρου, ο κοντινότερος στην γνωστότερη δίοδο προς τον Όλυμπο, δεν μπορεί να αποκτήσει υποδομή για την διευκόλυνση ΑμΕΑ και ατόμων με κινητικά προβλήματα ή και για τους άτυχους επιβάτες που ταξιδεύουν με ογκώδεις και βαριές αποσκευές και όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα μπορούν να επιλέξουν να φτάσουν στον Όλυμπο από τους σταθμούς Κατερίνης και Λεπτοκαρυάς!!!

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού (25.10.2021) στην ερώτηση της Μπέττυ Σκούφα ήρθε 3+ μήνες μετά την ερώτησή της (14.7.2021) για την παντελή απουσία τέτοιας, αυτονόητης πια, υποδομής από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιτοχώρου. Είχαν προηγηθεί ρεπορτάζ της Ε τ Ο που ανέδειξαν το θέμα και αξιοποιήθηκαν από την τοπική βουλεύτρια, αφού η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δήλωσε αναρμόδια, παραπέμποντας στον δύσκολο να εντοπιστεί ΟΣΕ… Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Αχιλλέας Καραμανλής, φάσκει και αντιφάσκει, αποφαίνεται ότι δεν είναι δυνατή η κατασκευή ράμπας ή ανελκυστήρα, διαβεβαιώνει ότι όταν κατασκευάστηκε ο Σταθμός δεν ήταν υποχρεωτική η ύπαρξη ράμπας ή ανελκυστήρα, αλλά υπάρχει η υποχρέωση από το 2020 να τοποθετηθεί, αλλά, τελικώς… προϋπόθεση είναι να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα… Όπως αποκαλύπτεται δε από την υπουργική απάντηση, για το σοβαρό αυτό πρόβλημα, υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν (το 2020) και προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη που δικαιώθηκε και η Ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε από τον ΟΣΕ να τοποθετήσει ανάλογη υποδομή.

8004_ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ΑΑ)_signed.pdf

Το ανύπαρκτο ασανσέρ

Προκειμένου να καταθέσει την ερώτηση για τον Σταθμό Λιτοχώρου και στην απουσία ελάχιστης υποδομής, η βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μπέττυ Σκούφα, έκανε μια μικρή αυτοψία που κατέγραψε η Ε τ Ο.

Όσον αφορά την δυσκολία τοποθέτησης ράμπας ή ασανσέρ, ο υπουργός μεταφέρει την άποψη του ΟΣΕ ότι και τα δύο είναι ανέφικτα (συμπέρασμα που προέκυψε μετά από αυτοψία και μετρήσεις). Η Ε τ Ο επισκέφθηκε τον Σταθμό Λιτοχώρου με έμπειρο μηχανικό που διαβεβαίωσε ότι πράγματι η προσθήκη ράμπας στις σκάλες είναι -για πολλούς λόγους- αδύνατη, αλλά η τοποθέτηση ασανσέρ είναι ιδιαίτερα εύκολη και μπορεί να ολοκληρωθεί τάχιστα.

Με δεδομένη την απάντηση του κου Καραμανλή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση των τοπικών αρχών, από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου ως την Περιφέρεια/Αντιπεριφέρεια, το Επιμελητήριο, τις ενώσεις ξενοδόχων και επαγγελματιών και όσων επιμένουν ότι εργάζονται συνεχώς για την τουριστική μας ανάπτυξη και πράττουν διάφορα δευτερεύοντα, όπως η διαφημιστική προβολή. Την ίδια ώρα ο σιδηροδρομικός Σταθμός που εξυπηρετεί το σημαντικότερο κεφάλαιο της ανάπτυξης αυτής, όχι απλώς δεν διαθέτει την ελάχιστη υποδομή άλλων, αλλά σαπίζει και καταρρέει χωρίς κανείς να προβληματίζεται. Βέβαια, υπάρχουν πάντα οι εναλλακτικές των Σταθμών Κατερίνης και Λεπτοκαρυάς κι η ανάπτυξη μπορεί να καταφτάσει κι απ’ αυτούς. Είναι σε απόσταση μόνο 12 χιλιομέτρων…

Η πρώτη απάντηση