Πανδημικός και πάλι ο εορτασμός

του πολιούχου του Λιτοχώρου

και του μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου

 

 

 

 

Για δεύτερη χρονιά, ο σημερινός εορτασμός του πολιούχου του Λιτοχώρου και της φερώνυμης Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω είναι πανδημικός και καθορίζεται από τις πρόσφατες οδηγίες για τον περιορισμό της πανδημίας.

Μηνύματα για τον σημερινό εορτασμό δημοσιεύτηκαν από τον Δήμο και την Κοινότητα Λιτοχώρου, ενώ πιστοί επισκέπτονται το μετόχι της Μονής, στη Σκάλα Λιτοχώρου, τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Εορταστικές ευχές στους κατοίκους του Λιτοχώρου έστειλε και ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δρακότρυπας Καρδίτσας, γενέτειρας του Αγίου.

Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου
Ευχές του ΜΕΣ Ανάπλαση Δρακότρυπας προς τους κατοίκους του Λιτοχώρου για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου

Με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης του Πατρός ημών Αγίου Διονυσίου, καταγομένου εκ “Σκλαταίνης” Καρδίτσας (νυν Δρακότρυπα), σήμερα 23 Ιανουαρίου, εκφράζουμε εκ μέρους όλων των Δρακοτρυπιανών τις πιο θερμές ευχές μας και τα χρόνια μας πολλά σε όλους τους πνευματικούς αδελφούς του Λιτοχώρου, εκεί όπου ο Άγιος μας έζησε την κατά Θεόν εν σαρκί ζωή του. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα και προς την πρόεδρο κ. Μαρία Παπαθανασίου και τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου. Ο Άγιος Διονύσιος να σκέπει τις ζωές όλων σας με αγάπη, χαρίζοντάς σας υγεία, μακροημέρευση και προκοπή.
Εκ μέρους του ΔΣ του ΜΕΣ Δρακότρυπας η ΑΝΑΠΛΑΣΗ
ο πρόεδρος
Γιώργος Κωστάκης

 

 

Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω γύρω στο 1542, επί Πατριάρχη Ιερεμία του Β’ (1522-1546) και όταν ήταν Σουλτάνος ο Σουλεϊμάν Α’ (1520-1566). Ο Άγιος, επιστρέφοντας από το Πήλιο, έλαβε από τον Τούρκο Αγά της περιοχής την άδεια να κτίσει ελεύθερα μοναστήρι και μάλιστα του δόθηκε και η κυριότητα της περιοχής.

Ο Διονύσιος εν Ολύμπω έχτισε κελιά, παρεκκλήσια και μύλους ενώ φρόντισε για τον εμπλουτισμό του μοναστηριού με κειμήλια, λείψανα αγίων, εικόνες (ήταν ο ίδιος αγιογράφος), με βιβλιοθήκη πατερικών κειμένων και έγραψε κανονισμούς για την ομαλή λειτουργία της Μονής. Σύντομα τον ακολούθησαν στο Μοναστήρι πολλοί μοναχοί, καθώς η φήμη του Αγίου εξαπλώθηκε με τα θαύματά του και τη λιτή χριστιανική ζωή του. Έπειτα από 35 χρόνια σχεδόν από την ίδρυση της Μονής, έχουμε γραπτή μαρτυρία για την ακτινοβολία που εξέπεμπε σε επιστολή του Θεοδόσιου Ζυγομαλά προς το Στέφανο Γκέρλαχ, καταδεικνύοντας τον εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό μοναχών που υπήρχαν στη μονή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της.

Ο Άγιος Διονύσιος επιδόθηκε σε τριπλή εργασία μέχρι τον θάνατό του. Έκανε περιοδείες στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, διδάσκοντας και εξομολογώντας αλλά και στήριζε τον υπόδουλο ελληνισμό, ενθαρρύνοντας την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Ο βιογράφος του Δαμασκηνός Ρεντίνης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Άγιος εργαζόταν για όλα αυτά.

Ο Όσιος απεβίωσε εκεί στις 23 Ιανουαρίου του 1541. Τάφηκε στο αριστερό παρεκκλήσι του Καθολικού της Μονής, όπου σώζεται ο τάφος του μέχρι και σήμερα. Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο.