Απόστολε, θα ψηφίσουμε “δαγκωτό”…

...ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

κι ας “κατέβει” μ’ όποιον θέλει

 

 

 

 

 

ΟΧΙ, Περικλή…

Κανένα ερώτημα και καμία αμφιβολία δεν έχουμε και δεν είχαμε από πέρυσι τον Αύγουστο, όταν ο Απόστολος Τζόβας δημοσιοποίησε τον προβληματισμό του για το πολιτικό(;) του μέλλον.
Όσοι περισώσαμε ελάχιστη λογική σε τούτη εδώ την Πιερία, ξέραμε -καταλάβαμε- τι θα γίνει και που θα καταλήξει ο περιφερειακός σύμβουλος: στην παράταξη του Βαγγέλη Γερολιόλιου. Αν υπήρχε πράγματι πιθανότητα να συνεχίσει στην Περιφέρεια… δεν θα υπήρχε -και δεν υπήρχε- κανένας λόγος να προβληματιστεί δημόσια γι’ αυτό το δήθεν σκέλος του διαζευκτικού ερωτήματος. Οπότε καταλάβαμε ακαριαία ότι για τον Δήμο σκέφτεται και στο Δήμο θα καταλήξει.

Υπήρξαν πολλοί που θεώρησαν πιθανό να καταλήξει ο Τζόβας και αλλού, εκτός Γερολιόλιου. ότι “παίζει” να πάει με τον Κιάφα, τον Γουλάρα, να “κατέβει” μόνος του και -γιατί όχι;- να σκεφτεί ως και το ΚΚΕ. Ακόμα και στις τάξεις του Κιάφα, θεωρούσαν πιθανό να ενισχύσει ο Απόστολος αυτή την “Προοπτική”, γιατί … “για να φεύγει απ΄την Περιφέρεια και τον Τζιτζικώστα… θα θέλει να είναι απέναντι”. Ευτυχώς έχω εκφράσει κατ’ ιδίαν και πολλές φορές την άποψή μου περί του μέλλοντος του Αποστόλου και υπάρχουν μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι -απ’ τον Αύγουστο του ’22- θεωρώ βέβαιο ότι ο παραιτηθείς περιφερειακός σύμβουλος θα είναι υποψήφιος με την “ΣΥΝθεση 2” του Γερολιόλιου.

Κι αυτό γιατί ο Απόστολος Τζόβας ήταν και είναι απόλυτα δεμένος στο άρμα της πιερικής ηγεσίας των Τζιτζικώστα/Μαυρίδου/Γερολιόλιου/και πολλών άλλων και ξεκίνησε -σχεδόν ένα χρόνο πριν- μια πορεία “ξεπλύματος” και θριαμβευτικής κατάληξης -διά χειρός σου- στην παράταξη Γερολιόλιου. Ένα χρόνο πριν ο ξαφνικός και εν αιθρία προβληματισμός, δυο μήνες πριν η παραίτηση (και για να γράψει προϋπηρεσία ένα άλλο παιδί δεμένο στο ίδιο άρμα, ο υιός Παπανικολάου) και τώρα, το τελικό “ψήσιμο”: στο Δήμο με βλέπω και με τον Γερολιόλιο. Και μπορεί να τα γράφεις εσύ, Περικλή.. αλλά ο φιλοξενούμενός σου είναι ο εντολέας σου.

  
Όσο για τα χαρακτηριστικά και τις αρετές του … προβληματισμένου υποψηφίου, ψάξε βρες ένα σχόλιό μου στο Fb του Αυγούστου του ’22 που περιέγραφα ένα “παλτό” που έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων. Και ναι, Περικλή,… στην Πιερία, άμα ο Τύπος πει κάτι, ακόμη και εντελώς εξωπραγματικό, αυτοί που το πληρώνουν για να γραφεί, είναι οι πρώτοι και δυνατότεροι που το επιβεβαιώνουν και φέρονται ως να ‘ναι αυτό η απόλυτη αλήθεια. Έρχεται η ανάπτυξη;;; Έρχεται. Πετάει ο Όλυμπος;;; Πετάει. Τέλειος ο Τζόβας;;; ΘΕΟΣ. Η αλήθεια όμως είναι άλλη, Περικλή. Ο πολλά υποσχόμενος και έχων στο παρελθόν άπειρες ευκαιρίες νέος πολιτικός, μας βγήκε “παλτό”. Δεν μπορώ να τον συνδέσω με τίποτα σημαντικό από την Περιφέρεια/Αντιπεριφέρεια, ούτε καν με μια θέση, μια δήλωση, μια παρέμβαση. Στην ουσία, οι επιδόσεις του είναι εντελώς μικρότερες κι απ’ του άλλου δεμένου στο άρμα της Σοφίας Μαυρίδου, Χρήστου Τζιοβάρα. Κι ευκαιρίες είχε και τρόπο και χρόνο. Αλλά … μηδέν εις το γινόμενον. Πράγμα φυσιολογικό όταν ο πολιτικός έχει μόνο εξαρτήσεις και καμία ποιότητα, καμία ικανότητα, καμία πραγματική δύναμη. Και κύρια δύναμη του πολιτικού, Περικλή, παραμένει η σύνδεσή του με τον λαό. Και τέτοια δεν έχει ή έχει ελάχιστη και πολύ συγκεκριμένη. Αν κάνω λάθος… -έστω και με απαράδεκτη καθυστέρηση- ας δεχτεί ο προβληματισμένος να μιλήσει και σε δημοσιογράφο, άλλον πλην εσού.

Πάντως, η -διάρκειας σχεδόν ενός χρόνου- διαδικασία με έπεισε να ψηφίσω τελικά… εσένα, Περικλή. Για την τόλμη και την επιμονή να γίνεις η φωνή και η -όποια- πολιτική χροιά ενός ασήμαντου πράγματος (την πορεία εννοώ, όχι το πρόσωπο). Κι αν βρεθείς υποψήφιος εδώ στα μέρη μας, “δαγκωτά” θα σε ψηφίσω, μ΄ όποιον κι αν “κατέβεις”. Δεν θέλεις και πολλά: μια μεταδημότευση, σπίτι θα βρεις εύκολα, ακόμη και παραλιακό, με προοπτική αναβάθμισης ίσως και κόμβο, πεζόδρομο, σκάλα ή και μαρίνα, τελεφερίκ και υδατοδρόμιο. Όπως συνεχίζει να απαιτεί η ανάπτυξη του μπατιροτουρισμού σε τουρισμό πέντε και επτά αστέρων… Ε  και ναι… με τον Γερολιόλιο θα κατέβεις κι εσύ σίγουρα. Μετά τόσα χρόνια με τον Τζόβα, στον ίδιο δρόμο τον ταλαιπωρημένο είσαι κι εσύ και δύσκολα θα καταλήξεις στον Κιάφα. Ή στον Γουλάρα. Ή το ΚΚΕ.

Διατελών μετά μεγίστου σεβασμού
και ευχόμενος τα καλύτερα
Ο Τσίρος  (σε σκέψεις Τσίρου)

 

Οι διά Χατζηγιάννη εμφανίσεις Τζόβα σε αντίστροφη χρονολογική σειρά

 

 

 

30 Ιουνίου 2023

 

Στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

ΟΙ  ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΟΒΑ

(δηλαδή -και σωστότερα-:
οι σκέψεις του Απόστολου Τζόβα περί Αυτοδιοίκησης,
όπως τις περιγράφει -σε σχόλιό του- ο Περικλής Χατζηγιάννης)

ΣΧΟΛΙΟ Περικλής Χατζηγιάννης

Αποτελεί αναμφίβολα ερώτημα για το ποια θα είναι τελικά η επιλογή του Απόστολου Τζόβα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, καθότι όπως δήλωσε ο ίδιος επιθυμεί να ασχοληθεί με τον πρώτο αυτοδιοίκητο βαθμό και συγκεκριμένα με  το Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Η δυναμική του Απόστολου Τζόβα όπως αυτή εκφράστηκε στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προδιαγράφει εκ των πραγμάτων επίμονες προσεγγίσεις για συνεργασία  από τα διαφαινόμενα σχήματα. Προσεγγίσεις που εδώ και καιρό καλά κρατούν.

Η επί δύο θητείες παρουσία του Απόστολου Τζόβα ως περιφερειακού συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας και κατ’ επέκταση οι εμπειρίες και η γνώση του αντικειμένου που αποκόμισε από το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, ως επίσης η έξωθεν καλή εικόνα, ο μειλίχιος χαρακτήρας, το επιχειρηματικό του πνεύμα και η διάθεση για προσφορά, καθιστούν τον Απόστολο Τζόβα το πρόσωπο που επιθυμούν οι υποψήφιοι συνδυασμοί να εντάξουν στο ψηφοδέλτιο τους.

Ο ίδιος πρόσφατα και με αφορμή την παραίτησή του από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου στο κοντινό χθες, είχε δηλώσει τη διάθεσή του να ασχοληθεί στα δρώμενα του νότιου Δήμου της Πιερίας.

Ο Απόστολος ένας νέος άνθρωπος με όρεξη και οράματα. Θέλει και θα αγωνιστεί στον αυτοδιοίκητο θεσμό με αλτρουισμό, διότι δεν διέπετε από προσωπικό όφελος αλλά και γιατί επιθυμεί  να δώσει μια νέα πνοή στις αναπτυξιακές και παραγωγικές απαιτήσεις του παρολύμπιου Δήμου, γνωρίζοντας όσο λίγοι το τι χρειάζεται η περιοχή, ώστε  να μην υπολείπεται των εξελίξεων.

 Ο Απόστολος Τζόβας τούτες τις ημέρες σταθμίζει τις κινήσεις και επιλογές του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με όποιο συνδυασμό συνεργαστεί θα οριοθετήσει το αφήγημα της προοπτικής και θα ζητήσει το πλαίσιο της επόμενης ημέρας να κινείται με συγκεκριμένους στόχους και ξεκάθαρες αναφορές.

 Συζητώντας μαζί του, διαφαίνεται ότι αναγνωρίζει θετικά στοιχεία στη διοίκηση του σημερινού Δημάρχου Ευάγγελου Γερολιόλιου, πάντα στη λογική ότι μετά το καλό υπάρχει το καλύτερο.

 Θεωρώ ότι θέμα ημερών να μας γνωστοποιήσει τις προθέσεις του, πάντα σε έναν ρόλο που θα αποβλέπει στο επόμενο αύριο.

 

18 Απριλίου 2023

 

Εξελίξεις στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΟΒΑΣ

Η προαναγγελθείσα παραίτηση του μέχρι σήμερα Περιφερειακού Συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζόβα, υλοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, Τρίτη 18 Απριλίου 2023.

 Ο Απόστολος Τζόβας παραιτήθηκε προκειμένου κατά πάσα πιθανότητα, να ασχοληθεί στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

 Όπως δήλωσε ο ίδιος τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιήσει αναλυτικά τους λόγους της παραίτησής του.

 

 

 

24 Αυγούστου 2022

 

Ο Απόστολος Τζόβας γνωστοποιεί και δηλώνει

ΥΠΟ ΣΚΕΨΗ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ

Συνέντευξη: Περικλής Χατζηγιάννης

Η παρουσία και ενασχόληση με έναν αυτοδιοικητικό θεσμό, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκληρώνεται και μια νέα πορεία προδιαγράφεται. Ο δύο φορές εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Απόστολος Τζόβας, σκέπτεται να αλλάξει πολιτική ρώτα. Πιθανολογεί «μετακόμιση» στον πρώτο αυτοδιοικητικό βαθμό και συγκεκριμένα ενδιαφέρεται για τον Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Βρισκόμαστε περίπου ένα χρόνο πριν τις εκλογές των φορέων της αυτοδιοίκησης και ήδη οι συνδυασμοί… ανάβουν τις μηχανές. Ως είθισται, ανακοινώσεις προσχωρήσεων, αλλαγές και μετακινήσεις σε άλλους συνδυασμούς, παρουσιάσεις και δημοσιοποιήσεις σειράς έργων. Περίοδος προετοιμασίας για να έλθει το νικηφόρο αποτέλεσμα με την … ευλογία των δημοτών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και επιχειρηματίας Απόστολος Τζόβας, καταθέτει τις απόψεις του για τα κοινά, σχολιάζει την τρέχουσα κατάσταση, οραματίζεται για το Δήμο του, επεξηγεί τις προσωπικές του επιλογές.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Στο ερώτημα, ότι ενώ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,  τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο σύμβουλο, ο έτερος Απόστολος, ο Τζόβας «εγκαταλείπει» το θεσμό της περιφέρειας και εξετάζει την πιθανότητα μεταπήδησης στο Δήμο Δίου-Ολύμπου.

 Απαντά: «Θεωρώ ότι ο κύκλος μου στην Περιφέρεια ολοκληρώνεται. Επειδή όμως είμαι και ενεργός πολίτης και ενδιαφέρομαι για τα κοινά, βρίσκομαι υπό σκέψη στο αν και κατά πόσο θα συνεχίσω την αυτοδιοικητική μου ενασχόληση ως υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές στο Δήμο Δίου-Ολύμπου.  Κλείνω προς το να συμμετάσχω.

 Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τα καλά του λόγια προς το πρόσωπό μου καθώς και την αναγνώριση του έργου μου. Κοντά στα εννέα χρόνια προσπάθησα να είμαι παραγωγικός και να συμβάλω για ότι καλύτερο δυνατό τόσο για την Πιερία, όσο και την Κεντρική Μακεδονία γενικότερα»

 Ερώτηση: Γιατί πλέον στα του Δήμου και  με ποιό ρόλο. Ως επικεφαλής συνδυασμού ή κάθοδος με συνεργασίες;

 Απάντηση: «Είναι όλα πιθανά. Σύντομα θα γνωστοποιήσω τις προθέσεις μου.»

 Ερώτηση: Κύριε Τζόβα. Παράλληλα το όνομά σας «παίζει» στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως υποψήφιος Βουλευτής. Πως τοποθετείστε;

 Απάντηση: «Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν μου έγιναν προτάσεις για κάθοδο στις εκλογές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με ευγένεια αρνήθηκα. Τουλάχιστον αυτή την περίοδο, Το ίδιο θα πράξω και τώρα εάν μου ζητηθεί, γιατί απλά αποβλέπω στην ενασχόλησή μου κατά κύριο λόγο με την τοπική αυτοδιοίκηση.»

ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

 Ερώτηση: Τι αποκομίσατε με την πολυετή παρουσία σας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τι σας χαρακτηρίζει ως σύμβουλος. Τι σας σημάδεψε. Το αποτύπωμα που αφήνετε:

 Απάντηση: «Βίωσα μεγάλη εμπειρία και θεωρώ ότι ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εμένα. Παρά τις λιγοστές αρμοδιότητες που δίνει ο θεσμός στον Περιφερειακό Σύμβουλο, προσπάθησα να προωθήσω και να συμβάλλω στην όσο το δυνατόν επίλυση των καίριων ζητημάτων που απασχολούν το Νομό μας.

 Όσο στο τι με χαρακτηρίζει. Η διάθεσή μου χωρίς παρωπίδες για παραγωγικές συνεργασίες. Έτσι και μόνο επιλύονται τα ζητήματα. Στο τι με σημάδεψε. Μην τυχόν και αδικηθεί η Πιερία. Δεν κώφευα αν διαπίστωνα κάτι τέτοιο που ευτυχώς δεν προέκυψε. Το περί αποτυπώματος που μου αφήνει η πολύχρονη παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας; Συμμετέχοντας συνεχώς στις εργασίες του οργάνου, δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να μην έχει γνώση για όλα τα θέματα όλων των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Γιατί απλά ο καλά πληροφορημένος σύμβουλος είναι παραγωγικός και δικαιώνει τον ρόλο του.»

 Ερώτηση: Πως χαρακτηρίζετε τη λειτουργία και το όποιο παραγωγικό έργο στο Δήμο Δίου-Ολύμπου με τα τόσα πολλά συγκριτικά πλεονεκτικά στοιχεία. Ακολουθεί τις ανάπτυξη και τις εξελίξεις;

 Απάντηση: «Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που το έχουν λίγοι Δήμοι στη χώρα μας, δηλαδή βουνό και θάλασσα σε κοντινή απόσταση. Επιπρόσθετα ο Όλυμπος που ξεπερνά τα Ελληνικά όρια, αποτελεί το σημείο αναφοράς του Δήμου μας και της Πιερίας γενικότερα. Το μυθολογικό του πλαίσιο και η μαγεία του αναμφίβολα προσδιορίζουν την οντότητα του τόπου μας και κατά συνέπεια την διεθνή μας έκφραση.

 Είναι επιβεβλημένο και απαραίτητο να υλοποιηθούν περισσότερες πρωτοβουλίες για την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της περιοχής, μάλιστα άμεσα, ώστε να μην μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις. Είναι αναγκαίο γύρω από τον Όλυμπο πρέπει να στηθεί όλο το τουριστικό προϊόν. Μαζί βέβαια και η παρολύμπια ακτογραμμή. Ας μην λησμονούμε ότι ο Όλυμπος χαρακτηρίστηκε το βουνό των θεών αλλά και των ανθρώπων καθώς και ως ο Παρθενώνας της Ελληνικής φύσης.»

ΟΡΑΜΑ-ΣΤΟΧΟΙ-ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

 Ερώτηση: Το όραμα σας για το Δήμο Δίου-Ολύμπου, οι προτεραιότητες, η στόχευση σας με ιδιαιτερότητα το τουριστικό προϊόν με το οποίο ασχολείστε επαγγελματικά. Πολλοί θεωρούν ότι ο πλούτος του Ολύμπου, των ακτών, της γενικότερης ομορφιάς της περιοχής, δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε. Τι λέτε;

 Απάντηση: «Χρειάζονται περισσότερες υποδομές με υψηλού επιπέδου καταλύματα, πιο σύγχρονες προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες, φροντίδα όμως και στα δημοτικά διαμερίσματα, με γνώμονα την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων για τον κοινό στόχο.

Επίσης ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως θρησκευτικός, ορειβατικός, αναρριχητικός, γαστρονομικός, συνεδριακός κλπ. Και βέβαια είναι επίσης σημαντική η καθαριότητα, οι ασφαλτοστρώσεις, η υδροδότηση και η άρδευση, η στήριξη της αγροτικής κοινωνίας η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Προστασία και φροντίδα των ορεινών οικισμών.

Και το πολύ σημαντικό. Η αξιοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Πετύχαμε πολλά. Μπορούμε περισσότερα.»

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη καταθέτω την προσωπική μου άποψη για τα όσα από αβροφροσύνη ο Απόστολος Τζόβας δεν κατέθεσε. Διαπίστωσα το παράπονο του ότι δεν του έδωσαν τις ευκαιρίες για να προσφέρει περισσότερα. Ίσως και ο θεσμός των Περιφερειών δεν πριμοδοτήθηκε από την πολιτεία, από την κεντρική εξουσία όπως θα έπρεπε. Έμεινε φαίνεται στο … σχεδιασμό η περιβόητη περιφερειακή ανάπτυξη.