Αικατερίνια 2023

δείτε πότε θα δείτε τι και που

όλες οι εκδηλώσεις

 

 

 

Αικατερίνεια – Μουσική εκδήλωση: «Τα αγαπημένα» με την κομπανία «όπως παλιά» & τη χορωδία
της
Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών

– Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, Αστική Σχολή – Ώρα:19:00

«Τα αγαπημένα» τιτλοφορείται η μουσική…. βόλτα με την κομπανία «όπως παλιά» και τη χορωδία της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου & ώρα 19:00, στην Αστική Σχολή. Ένα αφιέρωμα στο καλό λαϊκό τραγούδι,  ένα απάνθισμα αγαπημένων συνθετών, στο πλαίσιο των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ».

Η κομπανία «όπως παλιά» είναι μία δημιουργική μουσική ομάδα, η οποία ξεδιπλώνει τις μουσικές της με στόχο ένα άρτιο αποτέλεσμα και όταν αυτό επιτυγχάνεται η ικανοποίηση είναι διάχυτη στα μέλη της ομάδας και στο κοινό.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει η Δέσποινα Τσιότσιου.

Είσοδος ελεύθερη.

 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ: «Πιερίας αφήγημα»-Παρουσίαση Βιβλίου

Μένη Σεϊρίδου- Μαρία Καρανίκα

  • Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στις 19:00 – Πνευματικό Κέντρο Δ.Κατερίνης

Η φωτογράφος Μένη Σεϊρίδου, η αρχαιολόγος-συγγραφέας Μαρία Καρανίκα και οι εκδόσεις «ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Πιερίας αφήγημα» την Παρασκευή 17/11/2023 στις 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης (αίθουσα Α’ ορόφου), στο πλαίσιο των Αικατερινείων, με οργάνωση και επιμέλεια του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης.

Πρόκειται για ένα λεύκωμα αφιερωμένο στον κοινό τόπο καταγωγής των δύο δημιουργών, την Πιερία. Ένα βιβλίο όπου οι φωτογραφίες της ΜένηςΣεϊρίδου και τα κείμενα και οι επιλογές κειμένων της Μαρίας Καρανίκα μάς αφηγούνται μικρές ιστορίες από την 7η χιλιετία π.Χ. μέχρι και το μέλλον αυτού του τόπου. Ένα ταξίδι σε γνωστά και άγνωστα σημεία του Νομού, που θα συγκινήσει και θα παροτρύνει να εξερευνήσουμε τον τόπο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες στον επίλογο του βιβλίου:

«Το συγκεκριμένο έργο είναι το αποτέλεσμα της αγάπης μας για τον τόπο από τον οποίο καταγόμαστε, την Πιερία. Θελήσαμε να αφηγηθούμε μια μικρή ιστορία με χαρακτηριστικά σημεία-σταθμούς και να προτρέψουμε τον θεατή-αναγνώστη να λάβει μια αντιπροσωπευτική αίσθηση του χώρου για τον οποίο μιλάμε. Οι άγνωστες πτυχές του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Πιερίας είναι αμέτρητες και καλούμε το κοινό να μετάσχει στην εξερεύνηση αυτών των στοιχείων. Κι όταν μιλάμε για την Πιερία, δεν γίνεται να μην μας έρχεται στον νου η εικόνα ενός τόπου που κρύβει πολλά μυστικά, από τα Προϊστορικά χρόνια έως και τη σύγχρονη εποχή. Ένα αφήγημα που αρχίζει με τον μύθο και συμπορεύεται με την πραγματικότητα ακόμη και σήμερα».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Φωτογραφίες: Μένη Σεϊρίδου
Κείμενα & επιλογή κειμένων: Μαρία Καρανίκα
Επιμέλεια έκδοσης: Καλλιόπη Πασιά
Γραφιστική επιμέλεια: Θανάσης Κριτσωτάκης
Εκδόσεις: ΤΡΙ.ΕΝΑ Πολιτισμού

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Καλλιόπη Πασιά, συγγραφέας-υπεύθυνη εκδόσεων ΤΡΙ.ΕΝΑ Πολιτισμού
Αφήγηση: Πάνος Μπαλής και Μαρία Καρανίκα

Παρουσίαση: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 στις 19:00
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δ. Κατερίνης (αίθουσα α’ ορόφου).

 

 

 

 

Θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ

Για δυο -μόνο- Σαββατοκύριακα, 18,19, 25 και 26 Νοεμβρίου

Κάτι μυρίζει!

Μια σπαρταριστή επιθεώρηση για την Κατερίνη

Επειδή κάποιοι δεν πρόλαβαν, επειδή πολλοί το ζήτησαν, επειδή μερικά πράγματα, όσο κι αν τα εκθέτεις, επιμένουν να εμφανίζονται, επειδή το γέλιο σώζει ζωές κι η σάτιρα συνειδήσεις, η καλοκαιρινή ξεκαρδιστική επιθεώρηση «Κάτι μυρίζει», επανέρχεται, για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στο κλειστό θεατράκι του ΠΗΓΑΣΟΥ.

Επί σκηνής, λοιπόν και πάλι ο ταλαίπωρος Κατερινιώτης που, από μια λακκούβα στο κέντρο της Κατερίνης, κατέληξε κρεμασμένος από το ιστίο της σημαίας του Λευκού Πύργου, ο «ντεμέκ» παράγοντας της πολιτικής ζωής του τόπου που «όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει», η ταλαίπωρη, τηλεορασόπληκτη κι εύπιστη γυναίκα που κυνηγάει τον ψεύτη άνδρα της, η fashion victim που βλέπει στον ύπνο της τον Μωϋσή και η ομογενής εξ Αμερικής που προσπαθεί να πάει στο αρχαίο Δίον και στον Όλυμπο και μπλέκει σε μια σουρεαλιστική σκηνή με μια γηγενή και μια δαιμόνια αστυφύλακα.

Κι όλα αυτά υπό τον ήχο και τους στίχους τραγουδιών που εξιστορούν τα καθέκαστα μιας κοινότητας ανθρώπων που ζορίζεται από την καθημερινότητα και τη μπόχα που πλανιέται πάνω από την πόλη.

Εν ολίγοις, μια επιθεώρηση κομμένη και ραμμένη -και γραμμένη- στα μέτρα μας, με μπόλικη δηκτική σάτιρα και άφθονο λυτρωτικό γέλιο.

Σε κείμενα και σκηνοθεσία του Χάρη Αμανατίδη, σκηνικά-κοστούμια της Βέτας Χαϊλατζίδου, μουσική και τραγούδια της Νατάσσας Ιωαννίδου, φωτισμών του Κώστα Παπουτσίδη.

Παίζουν: Σπύρος Αναγώστου, Κώστας Παπουτσίδης, Γιάννης Χατζηϊωαννίδης, Τατιάνα Σιδηροπούλου, Κλεοπάτρα Αλμαλιώτου, Θωμαή Σιούμη, Μαρία Τερζοπούλου, Κατερίνα Παρλίτση, Δανάη Αμανατίδου.

Για τέσσερις μόνον παραστάσεις, Σάββατο και Κυριακή 18 και 19 και 25 και 26 Νοεμβρίου, στο θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ, Αγ. Αικατερίνης 16.

Για να προλάβετε κάντε έγκαιρα κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 23510 74371.

Ώρα έναρξης παραστάσεων: Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 8.30 μ.μ

Εισιτήριο: 10 ευρώ, εκπτωτικό (ανέργων, φοιτητών-μαθητών, ομαδικό άνω των 10 ατόμων): 5 ευρώ.

Αικατερίνεια – Παρουσίαση ποιητικής συλλογής:

Ρένα Αθανασοπούλου «Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν»

  • Πνευματικό Κέντρο Δ. Κατερίνης (αίθουσα α’ ορόφου), Σάββατο 18 Νοεμβρίου, ώρα 19:00

Ομιλητής: Θεοχάρης Μπικηρόπουλος

Κιθάρα: Γιώργος Τσέλιος

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

H εικονογραφημένη ποιητική συλλογή της Ρένας Αθανασοπούλου με τίτλο «Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν» περιλαμβάνει 41 ποιήματα που συνοδεύονται από σκίτσα σχεδιασμένα με κάρβουνο και κλυδωνίζονται θεματικά ανάμεσα στην ερωτική υπέρβαση και τα σύγχρονα αδιέξοδα.

Η συλλογή περιέχει CD με απαγγελία της ποιήτριας και συνθέσεις του μουσικού και πολυοργανίστα Κώστα Μαργαρίτη για να μπορούν οι αναγνώστες να απολαύσουν τα ποιήματα και ηχητικά με ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική και ατμοσφαιρική τους ερμηνεία. Σημαντική αφορμή για τη δημιουργία του ήταν η επιθυμία να έχουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στα ποιήματα και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ :
Η Ρένα Αθανασοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδαγωγική του θεάτρου και αριστούχος διπλωματούχος λυρικού τραγουδιού και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής. Επίσης έχει σπουδάσει θέατρο στο Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου και στην Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου. Επιπλέον έχει κάνει σπουδές δημιουργικής γραφής και εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, κόμικ, σκηνογραφία, ενδυματολογία, φωτογραφία, βίντεο).

 Ξεκίνησε να ασχολείται με τη συγγραφή σε ηλικία 6 ετών. Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Έχουν δημοσιευθεί ποιήματά της και θεατρολογικές μελέτες και έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά εικονογραφημένα λογοτεχνικά βιντεοπρότζεκτ και μελοποιημένοι στίχοι. Παράλληλα έχει εικονογραφήσει βιβλία και παραμύθια. Ανά διαστήματα έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες καλύπτοντας μεγάλα καλλιτεχνικά φεστιβάλ.

Ακόμα έχει παρουσιάσει ατομικά ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, καθώς και για το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Τέλος έχει διδάξει θέατρο σε σχολεία και εργαστήρια και έχει πραγματοποιήσει επιμορφώσεις και εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα www.renavox.gr.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2023

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΟΥ & ΜΕΛΟΥΣ

Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα

Καθεδρικός Ιερός Ναός Θείας Αναλήψεως Κατερίνης

 

Ομιλητής: Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κοντογιάννης, ιεροκήρυκας Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης

Χορωδία: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΜΕΛΩΔΟΙ» της Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης

Συνδιοργάνωση: Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης &Πλαταμώνος

Δήμος Κατερίνης, Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ).

Αικατερίνεια – Σύλλογος Μουσικοφίλων Πιερίας “Πέτρος ο Πελοποννήσιος”:
«Δύο λύρες τραγουδάνε»

  • Τετάρτη 29 Νοεμβρίου & ώρα 19:00
  • Αίθουσα εκδηλώσεων 17ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης (δίπλα στον Ι.Ν. Αγίας Άννας)

Με μια συναυλία-γιορτή, όπου δυο λύρες “τραγουδούν” πολίτικα και δωδεκανησιακά ακούσματα, μαζί με τους μικρούς και τους μεγάλους του χορωδούς & οργανοπαίχτες, ο Σύλλογος Μουσικοφίλων Πιερίας “Πέτρος ο Πελοποννήσιος” συμμετέχει στα φετινά Αικατερίνεια.

Επί σκηνής και οι: Παντελής Αγκιστριώτης (πολίτικη λύρα) ΠανορμίτηςΜπούμπας (δωδεκαννησιακή λύρα) Διονύσης Ευθυμιάδης(κανονάκι) Νίκος Βαρελάς(κρουστά). Μουσική επιμέλεια: Νίκος Κουνατίδης.

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

 

Αικατερίνεια

Έκθεση Φωτογραφίας

ΓΥΝΑΙΚΑ εστί – Στέλλα Τζιτζιλή

(εγκαίνια Κυριακή 26/11, ώρα 19:00 – Αστική Σχολή)

 

 

 

 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ – Επιμελητήριο Πιερίας:

Μαθητές των Σχολείων στη  Μουσειακή Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων

Δεκάδες μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεναγούνται καθημερινά – στο πλαίσιο των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ – στη μόνιμη «Μουσειακή Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων», η οποία στεγάζεται στο Επιμελητήριο Πιερίας.

Άλλωστε όπως τόνισε στη διάρκεια των εγκαινίων της Μόνιμης Μουσειακής Έκθεσης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Επιμελητηρίου Πιερίας, ο πρόεδρος, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: «Στόχος μας, οι επισκέψεις, ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων, στη Μουσειακή Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, να γίνει η αφορμή, για πολλούς από αυτούς, να ενδιαφερθούν και να αγαπήσουν το επιχειρείν στη σύγχρονη μορφή του, ώστε να αποτελέσουν άξια μέλη της αυριανής παραγωγικής και καινοτόμου επιχειρηματικής κοινότητας».

Η λειτουργία της έκθεσης συνιστά ένα απτό μαθησιακό εργαλείο για τις μορφές απασχόλησης  στην Πιερία του χθες, με σκοπό να γνωρίσουν οι νέοι τα παλαιά παραδοσιακά επαγγέλματα (καρεκλάς, πεταλωτής, τσαγκάρης, σαμαράς, αγγειοπλάστης κ.ά.)  και όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Δήμου Κατερίνης, Μυράντα Παππά, που ασχολήθηκε με τη συλλογή και την επιμέλεια της Έκθεσης: «[…]με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει και με το μεράκι που είναι φτιαγμένη, αγγίζει ένα πολύ μεγάλο τομέα της πολιτιστικής ταυτότητας  της περιοχής μας και στην οποία κάθε συμπολίτης μας θα βρει ένα κομμάτι της αυθεντικής τοπικής ιστορίας. Με πολύ σεβασμό και μεράκι διοργανώθηκε η ειδική αυτή έκθεση, ώστε μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν τους δρόμους της παραδοσιακής τέχνης που για δεκαετίες αποτελούσε βασική ενασχόληση και μέσο επιβίωσης των προγόνων μας. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε σε όλους τους Πιεριείς, που άνοιξαν τα σπίτια και τις καρδιές τους και μας παραχώρησαν οικογενειακά τους αντικείμενα – κειμήλια».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στο πλαίσιο της παρουσίασης–ξενάγησης, οι μαθητές γνωρίζουν επαγγέλματα που μέσα σε πολύ λίγα χρόνια έχουν εκτοπιστεί από σύγχρονες μηχανές. Αν και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα τα παραδοσιακά επαγγέλματα ασκήθηκαν συστηματικά, παρακολουθώντας τη βιοτεχνική -κυρίως- παράδοση της περιοχής μας,  μετά την αστικοποίηση, ελάχιστοι επαγγελματίες άντεξαν, τον ανταγωνισμό των ευρείας χρήσης καταναλωτικών προϊόντων. Πολλά επαγγέλματα εξαφανίστηκαν ή ξεχάστηκαν αφού οι ανάγκες που τα είχαν επιβάλει έπαψαν να υφίστανται.

Οι ξεναγήσεις των μαθητών στο πλαίσιο των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ συνεχίζονται καθημερινά από την κα Παππά και θα ολοκληρωθούν στο τέλος Νοεμβρίου.