“Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης:

τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;"

η ομιλία ενός ειδικού για το πιο καυτό σημερινό πρόβλημα ΚΑΙ το δικό μας μερίδιο στη λύση του, απόψε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λεπτοκαρυάς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Κωνσταντίνος Κουκάρας είναι πτυχιούχος Βιολογίας, κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Υδροβιολογία & Υδατοκαλλιέργειες και Διδακτορικό στην παρακολούθηση υδάτινων οικοσυστημάτων με εξειδίκευση στα επιβλαβή μικροφύκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η διδακτορική του διατριβή, από τις πρώτες στον κλάδο της παρακολούθησης των επιβλαβών μικροφυκών, αποτέλεσε τη βάση για τη μετέπειτα υλοποίηση και εφαρμογή του εθνικού προγράμματος παρακολούθησης των ζωνών υδατοκαλλιέργειας που εφαρμόζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό το λόγο, από το 2001 ως το 2004, εργάστηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Βιοτοξινών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με κύριο αντικείμενο τις βιοδοκιμές βιοτοξινών σε πειραματόζωα και τον έλεγχο του τοξικού φυτοπλαγκτού, αποτελώντας έναν από τους κύριους συντελεστές του.

Διαθέτει περισσότερα από 22 χρόνια εμπειρία στην ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων περιοχών, με εξειδίκευση στην παρακολούθηση των υδάτινων οικοσυστημάτων (περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας) και σε υδατοκαλλιεργητικές δραστηριότητες (κλειστά κυκλώματα νερού, νέα είδη εκτροφής).

Ήταν από τους συνιδρυτές των εταιρειών ΝΕΑΡΧΟΣ Ο.Ε. (2006-2015) και Ιχθυοτροφικό-Οικοτουριστικό Πάρκο ΤΗΘΥΣ (2009-2016), οι οποίες αποτέλεσαν πρωτοπόρες επιχειρήσεις στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών περιβαλλοντικής παρακολούθησης και υδατοκαλλιέργειας.

Aπό το 2020 εργάζεται ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων πιλοτικών εφαρμογών στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας και την αντιμετώπιση χρόνιων περιβαλλοντικών και διαχειριστικών προβλημάτων του κλάδου, υπό το πρίσμα της Κλιματικής Κρίσης.

Ο Κ. Κουκάρας έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 εθνικά και διεθνή ερευνητικά έργα, με αντικείμενο την περιβαλλοντική παρακολούθηση, τη διαχείριση υδάτινων οικοσυστημάτων, παράκτιων περιοχών και υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων.