Στο “Πύρρος Δήμας”

το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών

Λιτόχωρο, 15-17 Δεκεμβρίου 2023

 

 

 

Για τρίτη φορά, από το 2009 ως σήμερα, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών ανδρών-γυναικών και νέων ανδρών-νέων γυναικών θα φιλοξενηθεί στο Λιτόχωρο και στο δημοτικό στάδιο που φέρει  το όνομα του ανθρώπου και του αθλητή που ανέδειξε το άθλημα στην Ελλάδα και την Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο, μέσω των επιτυχιών στο συγκεκριμένο άθλημα.

Οι τριήμεροι αγώνες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών θα ξαναφέρουν τον Πύρρο Δήμα στο Λιτόχωρο, υπενθυμίζοντας τους -και βαθιά προσωπικούς- άρρηκτους δεσμούς του με τον τόπο μας και τους ανθρώπους τους, 13 χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση, το 2010. Για όσους δεν καταφέρουν να βρεθούν “στο Πύρρος Δήμας” θα υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση των αγώνων των αγώνων στο Ίντερνετ (δείτε τους συνδέσμους στο κείμενο που ακολουθεί). Το τι συνέβη στους αγώνες του 2009 μας θυμίζει το τότε ρεπορτάζ του Σωτήρη Μασταγκά και δημοσιεύματα της εποχής.

 

 

 

 

Δελτίο Τύπου // με την ευγενική παράδοση να δημοσιευτεί

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Στο Κλειστό Γυμναστήριο Λιτοχώρου “Πύρρος Δήμας” το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών (15-17 Δεκεμβρίου 2023)

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Λιτοχώρου “Πύρρος Δήμας” θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών ανδρών – γυναικών και νέων ανδρών – νέων γυναικών, το τριήμερο 15-17 Δεκεμβρίου 2023. Το πρωτάθλημα, που θα τιμήσει με την παρουσία του ο χρυσός Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών, Πύρρος Δήμας, διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών σε συνεργασία με τον Δήμο Δίου-Ολύμπου και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Αναφερόμενος στη διοργάνωση ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, σημείωσε “τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις φέρνουν στον τόπο μας προστιθέμενη αξία, αφού δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες επισκέπτες να τον γνωρίσουν από κοντά. Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί για μας η παρουσία στους αγώνες του Πύρρου Δήμα, χρυσού Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών. Κάτοχος τεσσάρων Ολυμπιακών μεταλλίων, ο Πύρρος Δήμας τίμησε τα χρώματα της χώρας και πέρασε στο πάνθεον των αθλητών σε παγκόσμια κλίμακα. Σας προσκαλούμε λοιπόν, 15 έως 17 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο “Πύρρος Δήμας” στο Λιτόχωρο, όπου θα χτυπά η καρδιά της άρσης βαρών”. Παρακολουθήστε τη δήλωση του Δημάρχου εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=j1Iw3So41YQ

Το πρόγραμμα του Πρωταθλήματος αναλυτικά:

 

Παρακολουθήστε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών ζωντανά στο κανάλι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών στο YouTube:

Ημέρα 1η (15/12/2023):

Ημέρα 2η (16/12/2023):

Ημέρα 3η:

Δήμος Δίου-Ολύμπου
Αγίου Νικολάου 15
60200 Λιτόχωρο
Τηλ.: 2352350100
Fax: 2352350128
Ιστοσελίδα | Facebook
Instagram | Twitter

ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2009

γράφει ο
Σωτήριος Δ. Μασταγκάς

Τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα της άρσης βαρών ανδρών και γυναικών διεξήχθησαν το τριήμερο 27-29 Νοεμβρίου 2009 στο Λιτόχωρο, ολοκληρώνοντας ουσια­στι­­κά το 2009 για την ελληνική άρση βαρών. Η κορυ­φαία διοργάνωση επί ελληνικού εδάφους πραγματο­ποι­ή­θηκε ακριβώς κάτω από τον Όλυμπο στο κλειστό γυμναστήριο της κωμόπολης που φέρνει το όνομα του Πύρρου Δήμα. Τους αγώνες διοργάνωσε η Ελληνική Ομο­σπονδία Άρσης Βαρών (ΕΟΑΒ), ενώ στην εκπλή­ρω­ση της οργανωτικής προσπάθειας για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος ηθικά και υλικά συνέβαλε τα μέ­γιστα ο Δήμος Λιτοχώρου.

Ως πανελλήνιοι αγώνες ή πανελλήνιο πρωτάθλημα θεω­ρείται μία και μόνο εθνικού ερασιτεχνικού επι­πέ­δου διοργάνωση κάθε χρόνο, ανδρών – γυναικών, που διενεργείται μεταξύ αθλητικών συλλόγων και ορίζεται από την οικεία αθλητική ομοσπονδία και πάντα της ανώτατης κατηγορίας για κάθε άθλημα ή αγώνισμα. Το πανελλήνιο πρωτάθλημα έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι ένα από τα κριτήρια επιλογής των αθλητών που θα πάρουν μέρος στα διεθνή πρωταθλήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχτηκε το Λιτόχωρο για το Πα­νελ­λήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών του 2009. Υπάρχει οργανωτική εμπειρία αλλά και παράδοση στον αθλητισμό, καθώς στον ανοιχτό και κλειστό χώρο του σταδίου Πύρρος Δήμας διοργανώνονται κατ’ έτος πε­ρι­φερειακοί αγώνες διαφόρων αθλημάτων. Τα αθλη­τικά αλλά και οικονομικά οφέλη από τη διοργάνωση του πρωταθλήματος  είναι πρόδηλα. Η ανάληψη των αγώ­νων είναι σημαντική υπόθεση, επειδή αναβαθμίζει το άθλημα και συγχρόνως βοηθά οικονομικά και κοινω­νικά την περιοχή. Οι πρωταθλητές  της άρσης βαρών βρέ­θη­καν στο Λιτόχωρο, που από 27 μέχρι 29 Νοεμ­βρίου βρέθηκε στο επίκεντρο. Ο αθλητισμός βγάζει μια τεράστια δύναμη και με τη σειρά τους τα πανελλήνια πρωταθλήματα είναι σημαντική προβολή, συνιστώντας τονωτικές ενέσεις στην οικονομία και τον τουρισμό της τοπικής κοινωνίας.

 Ο Δήμαρχος Λιτοχώρου Αθανάσιος Τσιφοδήμος και ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, στην αίθουσα συνε­δριά­σεων του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησαν συνέ­ντευξη τύπου, όπου και αναφέρθηκαν στη σημαντική αυτή διοργάνωση για το Λιτόχωρο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βα­ρών Πύρρος Δήμας αναφερόμενος στους αγώνες αλλά και τους στόχους της Ομοσπονδίας τόνισε:

 «Είμαι χαρούμενος και αισιόδοξος που βρίσκομαι στο Λιτόχωρο. Πρώτα από όλα γιατί βρίσκομαι σε αυτή την πανέμορφη πόλη και γιατί βρίσκομαι ανά­μεσα σε πολύ καλούς φίλους τόσο δικούς μου όσο και της άρσης βαρών. Αύριο ξεκινάει η πιο μεγάλη μας διοργάνωση, το πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών και Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών 2009, που συνδιοργανώνουμε με τον Δήμο Λιτοχώρου.

Είναι ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα με πολλούς συμ­βολισμούς. Γιατί σε δύσκολους οικονομικούς και­ρούς, ο Δήμος Λιτοχώρου αποδεικνύει στην πράξη πως ένας μικρός αναλογικά Δήμος, όταν έχει πρό­γραμ­­μα και θέληση, μπορεί να στηρίξει τον αθλη­τι­σμό. Σήμερα που όλοι κλείνουν πόρτες, εδώ όχι μό­νον τις βρήκαμε ανοιχτές αλλά βρήκαμε και τον Δή­μαρχο κ. Τσιφοδήμο που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την άρση βαρών και την προσπάθεια που κάνουμε.

Ας μην ξεχνάμε ότι από το Λιτόχωρο το 1992 ξεκίνησε και η μεγάλη πορεία της άρσης βαρών, που έδωσε στον ελληνικό αθλητισμό μεγάλες ολυμπιακές και παγκόσμιες διακρίσεις. Σήμερα πάλι είμαστε εδώ, και η ΕΟΑΒ κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Στόχος δεν είναι οι ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου, θα είμαστε εκεί και θα δώσουμε το παρών, αλλά στόχος είναι το 2016 στη Βραζιλία ως Ομοσπονδία. Εκεί θα δείξουμε μια νέα ομάδα. Δεν γίνονται ομάδες από την μια μέ­ρα στην άλλη. Αυτό είναι εντελώς λάθος».

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Λιτοχώρου Αθανά­σιος Τσιφοδήμος είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι τιμή για το Λιτόχωρο να συνδιοργανώνει ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα, κάτι που γίνεται για πρώ­τη φορά στην πόλη μας. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε πολύ καλές αθλητικές εγκαταστάσεις και αντα­ποκριθήκαμε στο κάλεσμα της ΕΟΑΒ για τη διεξαγωγή των αγώνων στην πόλη μας. Ως Δήμος μας ενδιαφέρει ο αθλητισμός και όχι ο πρωταθλη­τι­σμός. Με τέτοιες διοργανώσεις μάς δίνεται η ευκαι­ρία να διαδώσουμε τον αθλητισμό και να φέρουμε τη νεολαία πιο κοντά. Ευχαριστούμε την ΕΟΑΒ για την επιλογή της πόλης μας να διεξαχθούν εδώ οι αγώνες και ευχαριστούμε επίσης τον συνδημότη μας Πύρρο Δήμα. Αποτελεί ένα πρότυπο και μπορεί να βοηθήσει τα νέα παιδιά με το χαμηλό προφίλ που διαθέτει. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία για τους αγώνες και την ελληνική άρση βαρών. Κάθε αθλητικό γεγονός ενι­σχύει την εικόνα της πόλης μας. Πολύ περισσότερο ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα».

Οι αγώνες ξεκίνησαν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009, στις 10.00 το πρωί με την άρση βαρών γυναικών (γυναικών – νέων γυναικών – νεανίδων – κορασίδων) και συνολικά έλαβαν μέρος αθλήτριες σε 5 κατηγορίες. Στις 18.30 το απόγευμα έγινε η επίσημη τελετή έναρ­ξης των αγώνων, με την παρουσία όλων των φορέων αλ­λά και των προσκεκλημένων των διοργανωτών. Το πρω­τάθλημα συνεχίστηκε το Σάββατο όπου έλαβαν μέ­ρος οι άνδρες (άνδρες – νέοι άνδρες – έφηβοι – παίδες) σε 5 κατηγορίες και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Νο­εμβρίου με τις δύο μεγαλύτερες κατηγορίες. Πα­ράλληλα διεξήχθη και το κύπελλο πρωταθλητών–τριών. Συνολικά στους αγώνες πήραν μέρος 400 αθλη­τές και αθλήτριες από 56 σωματεία της Ελλάδος, διεκ­δι­κώντας τον τίτλο των κορυφαίων εσωτερικής διορ­γά­νωσης.

 Ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών έγινε για πρώτη φορά στην Πιερία και ιδιαίτερα στο Λιτό­χω­ρο που είχε την τιμητική του, αφού ο πρόεδρος της Ομο­σπονδίας Πύρρος Δήμας είναι Λιτοχωρίτης και έκα­νε τα αδύνατα δυνατά να φέρει στη γενέτειρα των παιδιών του αυτή τη  μεγάλη  διοργάνωση, που τρά­βη­ξε πάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας ένα τριή­μερο.

Η γενναία απόφαση του Πύρρου Δήμα

 

 

Νέο θετικό δείγμα ντόπινγκ ανακοίνωσε η ελληνική Ομοσπονδία άρσης βαρών