Δικαστικό Μέγαρο ή …

μνημείο παραλογισμού και ανευθυνότητας;;;

ήταν για μια δεκαετία επικίνδυνο και τώρα ανακαινίζεται, δημιουργώντας αντιοικολογικά μπάζα ΚΑΙ ερωτηματικά

 

 

 

Με σημαντική καθυστέρηση, οι εργασίες ανακαίνισης του Δικαστικού Μεγάρου Κατερίνης άρχισαν την περασμένη βδομάδα από τον εξωτερικό χώρο που εγκυμονεί και τους μεγαλύτερους κινδύνους, γι’ αυτό και ή πρόσβαση σ’ αυτούς ήταν απαγορευμένη. Σήμερα μάθαμε και ποιος/α εξασφάλισε το κονδύλι, σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, για την ανακαίνιση αυτή.

Αυτό που δεν μάθαμε είναι πως, εν έτει 2024 και ενώ όλοι και όλες υμνούν την ανακύκλωση και την επανάχρηση και την περιβαλλοντική συνείδηση και την χρηστή διαχείριση των οικονομικών μας, πανάκριβα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην ανέγερση του Μεγάρου, πετιούνται τώρα με τον χειρότερο τρόπο, αντί να ανακυκλώνονται και να μειώνουν το κόστος της ανακαίνισης. Λες και η ανέγερση του Μεγάρου κόστισε λίγο ή επιβαλλόταν να “ντυθεί” με μάρμαρο που τώρα πετιέται αλόγιστα…

Αν έτυχε να περάσετε την περασμένη βδομάδα από το Δικαστικό Μέγαρο θα είδατε τα συνεργεία που -τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας- “ξεγυμνώνουν” το Δικαστικό Μέγαρο από μια μαρμάρινη επένδυση που και περιττή ήταν και κοστοβόρα και σίγουρα δεν άντεξε όσο θα έπρεπε. Το λευκό υλικό που -όπως φαίνεται- είχε κολληθεί σε μεταλλικό σκελετό, ξηλώνεται και πετιέται στο έδαφος και αμέσως μετά σε μεγάλα μεταλλικά κοντέινερ, με περισσή επιμέλεια. Αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι πολύτιμο υλικό που σίγουρα θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί… καταντάει μπάζο και πετιέται σε κάποια χωματερή.

Δεν θα μπορούσε να έχει κάποια καλύτερη κατάληξη; Ειδικά επειδή είναι εύκολο να αποκολληθεί με ελάχιστη ζημιά του αρχικού υλικού.

Κανείς δεν έδωσε σημασία -έστω όταν άρχισαν οι εργασίες- στο τι συμβαίνει με τα υλικά αυτά που σίγουρα αντιστοιχούν στο διόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη; Ούτε καν οι ένοικοι του κτιρίου, εισαγγελείς;;; Δεν παρατήρησε κανείς την τελευταία μεγάλη και αντιοικολογική σπατάλη; Πόσες ανάγκες θα μπορούσε να καλύψει όλο αυτό το μάρμαρο;;;

Όσον αφορά την χρηματοδότηση της ανακαίνισης, εξασφαλίστηκε από την υφυπουργό Ανάπτυξης (και μπράβο της αφού φαίνεται ότι ήταν πολύ δύσκολο για μια ολόκληρη Πιερία να προστατέψει τα κεφάλια και τα πόδια μας) και στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα, μπορείτε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες. Μια λεπτομέρεια που ΔΕΝ συμπεριλαμβάνετε στο δελτίο και -πολύ περισσότερο- στην καθημερινή πρακτική των δημοσίων έργων είναι και το γιατί η Ανάπτυξη εξακολουθεί να μην είναι περιβαλλοντικά συμβατή με την λογική. Ή λογικά συμβατή με το Περιβάλλον…

Κρίμα.
Και στα πεταμένα λεφτά και για την ζημιά στο τελευταίο (το Περιβάλλον).-

ΥΓ: όταν παραδόθηκε το κτίριο, εντοπίστηκε κάποια κακοτεχνία; Κάποια κατασκευή που εμφανώς δεν θα είχε την αναμενόμενη αντοχή;

 

Αθήνα, 23 Απριλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου / Υφυπουργός Ανάπτυξης

Δικαστικό Μέγαρο Κατερίνης:
Εγκρίθηκε ποσό 800.000 ευρώ για αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων

 

Πάγια διεκδίκηση της κας Άννας Μάνη αποτελούσε η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δικαστικού Μεγάρου Κατερίνης, στηρίζοντας σταθερά όλα αυτά τα χρόνια τοσχετικό αίτημα του Πρωτοδικείου Κατερίνης.

Η έγκριση από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) ποσού 800.000 ευρώ για «εργασίες συντήρησης» θα συμβάλλει καίρια στην ενίσχυση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του Δικαστικού Μεγάρου, επιτρέποντας την πιο αποτελεσματική διαχείριση των υποθέσεων και αναβαθμίζοντας την εικόνα του Δικαστηρίου προς το κοινό.

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε σχετικά:

«Η επιχειρησιακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του δικαστικού προσωπικού και στην αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Ως δικηγόρος επί σειρά ετών και έχοντας υπηρετήσει στο Δικαστήριο της Κατερίνης, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που συνέβαλα και εγώ στη σημαντική αυτή εξέλιξη. Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ανταπόκριση».