στην ανοιχτή συζήτηση του πιερικού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ομιλητές τους Καλπακίδη και Δουδωνή – μέρος 1ο
Ομιλητές και συμμετέχοντες
Μέρος 1ο: Βαγγέλης Γερολιόλιος, δήμαρχος Δίου-Ολύμπου
“Δεν έχουν θέση σ’ αυτόν τον ‘Ολυμπο μαξιμαλιστικές προτάσεις, όπως το τελεφερίκ και άλλα που δημιουργούν περιβάλλοντα μάλλον εχθρικά προς την Ιστορία και το εμβληματικό αυτό βουνό”, είπε ο Βαγγέλης Γερολιόλιος και σ’ αυτά τα εχθρικά ΔΕΝ συμπεριέλαβε … την Βιομηχανική Περιοχή Λιτοχώρου!!! … ούτε το μεγαλύτερο σε ύψος έργο επί των ημερών του: το βουνό των σκουπιδιών μας…
Στην ανοιχτή συζήτηση πολιτών και φορέων της περιοχής μας με θέμα “‘Όλυμπος: Ανάδειξη-Ανάπτυξη-Προστασία” που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στις 30 Απριλίου 2025, με κεντρικούς ομιλητές τους κυρίους Καλπακίδη και Δουδωνή, προσήλθαν ελάχιστοι πολίτες/μέλη του ΠΑΣΟΚ/μη μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά πολλά στελέχη, τοπικά και από την Θεσσαλονίκη. Από την άποψη αυτή η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να ειδωθεί και ως σύσκεψη κομματικών στελεχών και αιρετών της Αυτοδιοίκησης, με θέμα -γενικώς- τον Όλυμπο.
Η παρουσία που ξεχώρισε στην συζήτηση αυτή, που έγινε στο πλαίσιο των περιφερειακών συνδιασκέψεων του …ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ήταν αυτή του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλη Γερολιόλιου, γνωστού στελέχους της ΝΔ που απολαμβάνει την δεύτερη -πενταετή- θητεία του χάρις στην σύμπραξη πολλών στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αν και αμιγώς κομματική η εκδήλωση, ο Βαγγέλης Γερολιόλιος προσήλθε κυρίως γιατί -όπως είπε- “ο Όλυμπος δεν έχει κομματική ταυτότητα”, σε αντίθεση με την πλειοψηφία ημών των περισσοτέρων. Στην διάρκεια της θητείας του, ο Όλυμπος απέκτησε Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του, μετά την καθυστέρηση αμέτρητων ετών.
Για δώδεκα περίπου λεπτά, ο Βαγγέλης Γερολιόλιος μίλησε για τον Όλυμπο και το -πιθανώς- σημαντικότερο που είπε ήταν ότι ο “διαπιστωτικός χρόνος τελείωσε και τα επόμενα 2-3 χρόνια πρέπει να πάρουμε αποφάσεις”, προαναγγέλλοντας κανονιστικές αποφάσεις και … εισιτήριο ανταποδοτικό. Όπως επίσης χαρακτηριστικά επεσήμανε “δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε στον Όλυμπο, αλλά μπορούμε στην παρολύμπια περιοχή”, στην οποία η εικόνα έχει αρχίσει να σχηματίζεται. Παρά την παραδοχή αυτή δεν αναφέρθηκε ούτε λακωνικά στην υπό δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου/Βιομηχανική Περιοχή Λιτοχώρου, ούτε στο βουνό των σκουπιδιών που συνεχίζει να υψώνεται με τις ευλογίες της διοίκησής του στον ΧΥΤΑ Λιτοχώρου, ούτε ενημέρωσε πληρέστερα για τα δύο ηλεκτρικά λεωφορεία που θα αποκτούσε ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, για να μεταφέρουν επισκέπτες προς τον Όλυμπο.
Την τοποθέτησή του -όπως και τις περισσότερες της ανοιχτής συζήτησης- μπορείτε να παρακολουθήσετε στα βίντεο που ακολουθούν και θα δημοσιεύονται διαδοχικά.
Μέρος 2ο: Δαμιανός Καλπακίδης, αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
“Για μας το κυρίαρχο είναι η προστασία της φύσης (του Ολύμπου).. […] η τοπική Οικονομία μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί, μέσω της Πράσινης Οικονομίας και του Βιώσιμου Τουρισμού. Δεν μπορούμε να μιλάμε για φαραωνικού τύπου έργα ή δραστηριότητες που θα προσβάλλουν το πολιτιστικό μνημείο ή την Φύση…
Πτυχιούχος του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών πόρων του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών, ο Δαμιανός Καλπακίδης έχει εργασθεί ως ερευνητής στον τότε Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και διατηρεί μελετητικό γραφείο στην Κατερίνη, από το 2009, με αντικείμενο την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών και αδειοδοτήσεων και στον τομέα των ΑΠΕ και των φωτοβολταϊκών.
Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, επεσήμανε την ανάγκη να διαχειριστεί καλύτερα/οικολογικότερα ο ήδη μεγάλος αριθμός επισκεπτών, αφού μελετηθεί η φέρουσα αντοχή του βουνού και του περιβάλλοντός του, αναφέρθηκε στα ενδημικά είδη και την ανάγκη προστασίας τους, στα ορειβατικά ατυχήματα, στην ανάγκη απομάκρυνσης του πεδίου βολής (και για την ασφάλεια των επισκεπτών και προστασίας της εικόνας του Ολύμπου, ως συμβόλου ειρήνης και φιλίας), την πρόληψη των πυρκαγιών και πολλά άλλα. Όπως και ο Γερολιόλιος, δεν αναφέρθηκε καν στην υπό δημιουργία Βιομηχανική Περιοχή Λιτοχώρου και στο βουνό των σκουπιδιών του ΧΥΤΑ μας, αν και έθιξε σχετικά θέματα (προστασίας, περιβαλλοντικής και τουριστικής εικόνας)… Πρότεινε την δημιουργία στον Όλυμπο, Περιβαλλοντικού -Ανοικτού- Πανεπιστημίου, με βασικό αντικείμενο την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Ως αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι το κόμμα του δεσμεύεται για την βιώσιμη διαχείριση του Ολύμπου, με διπλό άξονα προστασίας και ανάπτυξής του… πιθανώς ένα πρώτο βήμα και δείγμα γραφής είναι και η δημιουργία της Βιομηχανικής Περιοχής στους πρόποδές του, χωρίς διαβούλευση, με κατάχρηση μιας παμπάλαιας μελέτης για βιοτεχνικό πάρκο και με την πλήρη και ολόψυχη στήριξη του τοπικού ΠΑΣΟΚ στην διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου που το επεδίωξε και το κατάφερε, με τις ευχές και την αρωγή της κυβέρνησης.
συνεχίζεται…
Η εκδήλωση (γενικώς)
Στην εκδήλωση κλήθηκαν – μέσω του Δήμου- να συμμετάσχουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, πρόσκληση που δεν τιμήθηκε όσο αναμενόταν, αφού προσήλθαν τελικά μόνο οι Ζουρζούρα, Φαρμάκης, Σαμαράς και Νούλα (από την αξιωματική αντιπολίτευση). Τους πρώην αιρετούς του Δήμου μας-στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκπροσώπησαν οι Γιώργος Παπαθανασίου, Νίκος Λάππας, Ουρανία Κατσαμάκα, Αποστόλης Ντινάκης, Απόστολος Λιάπης και Γρηγόρης Παπαχρήστος που αποχώρησε διαμαρτυρόμενος γιατί δεν του δόθηκε ο λόγος -αν και τον ζήτησε επανειλημμένα- κι αφού παρέδωσε στους οργανωτές υπόμνημα προτάσεων για τον Όλυμπο. Για τον ίδιο λόγο αποχώρησε διαμαρτυρόμενη, η υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος και συνεργάτης σε θέματα Επικοινωνίας του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη, Μαρία Μπουτζέτη.
συνεχίζεται…